Читанка

„БЕЛИОТ ТИГАР“ од Аравинд Адига

Повеќемина кои ја посетиле Индија реагираат слично. Со пренадразнети сетила, но во недостаток на зборови, ве упатуваат на други референци за да ви ја доловат таа неповторлива атмосфера. Без оглед на мотивите на патувањето, едно е сигурно – од...

Читанка

„Бранови“ oд Вирџинија Вулф

Меланхолично е, но никако патетично. Женско, но не и млако. Наречено „експериментално”, ова е според многумина ремек-дело на модерната европска литература. Не очекувајте класичен заплет, ниту цврста структура – повеќе калеидоскоп на внатрешни доживувања на шестте главни личности, чии...