Читанка

Искушение: преведениот Том Вејтс

Тешко е човек да си објасни зошто засакал некого или нешто, а уште потешко е тоа да го пренесе на некој друг – таквата рационализација, барањето ‘логика’ во сферата на емоциите едноставно не функционира. Зошто по ѓаволите нечија музика...

Читанка

„Логикомикс“ од Апостолос Доксијадис и Христос Пападимитриу

За притоа да бидете прецизни и доследни, но не и досадни, не само што треба многу добро да го познавате она за што зборувате, туку треба и да имате специфичен став кон ‘науката’ и научното – таков кој нив...

Читанка

„СПУТНИК ЉУБОВ“ од Харуки Мураками

Колку делото на некој уметник има врска со неговиот ‘цивилен’ живот, и дали првото секогаш е макар и скриена референца на второто, е стара и неразрешена дилема. Не го знам лично, но имам впечаток дека Мураками пишува исто како...

Читанка

„МИТОЛОГИКИ I – IV“ од Клод Леви-Строс

Дури и добро обучениот антрополог може да ‘клоне духом’ пред огромниот примарен материјал, разгранетите дијаграми и математичките формули кои ги користи Строс за да објасни навидум едноставни концепти, кои кога се меѓусебно времежени и спротивставени добиваат сосема нови димензии....