Читанка

Чадот на боговите

Не дека не ми пречи зачадена кафана од која се враќам дома ‘мирисно предизвикана’ – во таква ситуација тешко човек се правда дека цело попладне го минал во библиотека. Но има и полоши работи од тоа некој до тебе...

Читанка

„НИКОГАШ“ од Чарлс Буковски

не ја силете дополнителната песна,освен ако самата не избие. ова е дополнителна песнаи не избива самата по себе,затоа и не очекуваммногу од неа. ја користам оваа песназа да го исполнам времетододека вечерва ја пијампоследната чаша вино. ова беше успешна...

Читанка

„ЗАГУБЕНИОТ СИМБОЛ“ од Ден Браун

Пред неколку години со еден познаник, театарски режисер, седевме во кафана на улица Македонија, пред излогот на книжарницата Култура. Можеби токму заради името на продавницата, или заради погледот кон полиците со книги, муабетот почна да се врти околу проблемите...

Читанка

„ПОТЕКЛОТО НА ВИДОВИТЕ“ од Чарлс Дарвин

Книгата, иако напишана на висок стил, сепак била наменета за поширока публика, која веќе била воведена во темата преку делата на претходниците на Дарвин, кои на некој начин му го подготвиле теренот. Дедото на Дарвин, Еразмус, уште во 1790...

Читанка

„ИГРА ВО НЕДОГЛЕД“ од Димче Николовски

Од навидум ситен измамник со маргинално влијание врз текот на настаните, за каков што се прикажува самиот, во текот на филмот гледачот Кинт станува не само главниот наратор, туку и главниот создавач на ликовите и настаните за кои раскажува....