Читанка

150 години од раѓањето на Антон Павлович Чехов (29.01.1860- 15.07.1904)

Класичната руска литература стереотипно се поврзува со некакви епски трагедии, дебели томови со тврди корици во кои доминираат описи на непрегледната руска степа и напатената „словенска душа”. Но руската и словенската литература воопшто се исто толку познати и по...

Читанка

Фигмент и Енхалон

Оние кои се нашле во оваа улога знаат дека човек се фаќа себеси како постојано на насловна објавува едни те исти луѓе, што зборува не само за вкусот на уредникот, туку и за доследноста на тие автори, кои од...

Читанка

„ЗМЕЈОЛОГИЈА: сеопфатна книга за змејовите“ од д-р Ернест Дрејк

Кога ќе се појави да ги испита скапоцените камења, бргу извадете го огледалото за змејот да може да го види сопствениот одраз и извикајте „Ecce Narcisso Draconis Attractivae!”. Оваа магија ќе го припитоми змејот – но внимавајте кога ќе...

Читанка

„МИТОТ ЗА ВЕЧНОТО ВРАЌАЊЕ“ од Мирча Елијаде

Централна тема во повеќето од нив се архаичните, митолошки концепти на времето, кои без оглед на нивните формални карактеристики (дали календарот е соларен или лунарен, од колку дена се состои месецот или неделата, кога точно завршува старата и почнува...