Читанка

„ИЗГУБЕНИОТ СОН“ од Дарко Јорданов

„Драг Даре, Тукушто ти ја прочитав книгата, и морав веднаш да ти пишам, дур ме држи. Си напишал „Дарковска космологија”, или „За потеклото на нештата”, онакви какви што сме ги спознале како деца, но и онакви какви што сме...

Читанка

„ОСМИОТ ПОВЕРЕНИК“ од Ренато Баретиќ

Водени од математичко–географска логика, Треќиќ на карта ќе го најдете лесно – веднаш до Првиќ и Другиќ. Одделени со непрегледна морска површина наместо со селски плот, овие микроскопски, и-не-толку-измислени острови во Јадранското море се како тројца скарани браќа од...

Читанка

ЗА ЕТИКАТА, или: црна мачка, бел мачор

Иако содржи и изрази како „грозоморен настан” и „кутро животно”, овој новинарски текст прави огромна, веројатно ненамерна грешка во толкувањето на она што се случило – малтретирањето животни не е само поинаков (чуден, перверзен, недозволен) начин на пополнување на...

Читанка

„Седум сонца и седум месечини“ од Жозе Сарамаго, гостин-уредник: Илија Упалевски

Да си признаеме, голем дел од она што го нарекуваме наш „вкус” е повлијаен од нечија препорака, од блискоста со светогледот не на некој писател, ами на некој друг, нам близок читател. Па дури и да не ви се...