Читанка

САМО ЗА ЛЕЗЕТЛИИ! (рецепти од Македонија)

Странците вообичаено се жалат на нашата нехигиена, нељубезност или неорганизираност, но ретко сум чула некој да се пожалил на она што му било ставено во чинијата. Немаме намера врз храната, ни крива ни должна, да базираме цела теорија за...

Читанка

Кој е Ричард Бротиган?

Не, не го пишувам ова од старечкиот дом во Злокуќани. Па сепак, барем во литературата ретко ми се случува некакво откритие, особено ако авторот не е меѓу помладите. На Ричард Бротиган (Richard Brautigan) налетав кога ги пишував текстовите за...

Читанка

КОЈ ПАЛИ, ЗЛО МИСЛИ

По совет на министерот Ли Си, кинескиот цар Кин Ши Хуанг наредил палење на сите филозофски и историски книги кои не одговарале на официјалната политика и на неговиот табиет. Следело закопување на живо на голем број интелектуалци кои не...

Читанка

„НАИВЕН. СУПЕР.“ од Ерленд Лу

Има повеќе начини да ѝ се спротивставите на бесмислата, кога таа се заканува да ве кутне. Еве список на некои од нив: – Да го изметете дворот, правејќи еднакви и стабилни купчиња од собраните листови;– Со рака да ги соберете...