Читанка

НАШ ЧОВЕК НА ТЕРЕНОТ од Роберт Перишиќ

Има еден роман на Греам Грин од 1958, „Наш човек во Хавана”, во кој продавач на правосмукалки одлучува да ја прифати понудата на британската тајна служба, да биде нејзин агент на Куба. Во недостаток на вистински информации, тој во...

Читанка

„ДИЈАЛЕКТИКА НА ПРЕОДНИОТ ПЕРИОД“ од Виктор Пељевин

Но зошто да се ограничуваме со етикети, кои и онака не се доволни за да се опише начинот на кој пишува (а веројатно притоа и мисли) некој како Пељевин. Самиот наслов на неговиот расказ, Македонска критика на француската мисла,...

Читанка

„СЛОБОДА“ од Џонатан Франзен

Обама со време си побара копија и си ја читкаше за викенд, опишувајќи ја како „прекрасна”. Опра престана да му се лути на „снобот” кој одби да биде застапен во нејзиниот книжевен клуб со претходната книга, затоа што не...

Гледанка

„Мајки“ од Милчо Манчевски

Турата ја нарековме „фројдовска”, заради живописните имиња на посетените села – Долно Дупени, Подмочани, Наколец. Но требаше да дојдеме во Курбиново (nomen est omen?) за да го доживееме зен моментот, кој од тогаш влезе во аналите на македонската етнологија....

Читанка

„ФО“ од Џ. М. Куци

Немаше ни потреба да се гледа некоја од бројните филмски екранизации за да се визуелизира разгазениот песок, и да замисли ужасот на робинзоновата двојба – добро ли е или не е да не сте сами во вашата осама? Тој,...

Читанка

ЛЕНОН на 70

Косата, иако обелена и разретчена кај тилот, се уште ќе му беше долга, а торзото полно лузни – спомени од онаа ноќ кога пред скоро триесет години тим хирурзи од болницата Рузвелт херојски му го зашија телото, распарчено од...