Читанка

„Џони Кеш: гледам мрак“ – графичка новела од Рајнхард Клајст

Да беше Џони жив на денешен ден ќе наполнеше 79. По примерот на некои негови колеги, на тие години можеби уште ќе одржуваше концерти, па токму со оваа антологиска најава ќе ја започнеше свирката во Универзална или, согласно неговите...

Читанка

НОБЕЛОВЕЦОТ НАГИБ МАХФУЗ И СОВРЕМЕНАТА ИСТОРИЈА НА ЕГИПЕТ

Тоа е веројатно „проклетство” на сите слични туристички дестинации, чија атрактивност се базира на древната историја – нивната современа општествена ситуација за туѓинците избива во прв план само кога актуелните политички нереди ќе застанат на патот на уживањето на...

Читанка

КОГА ПИСАТЕЛИТЕ ЌЕ ГО ДИГНАТ…ГЛАСОТ, или: дали Јерговиќ по националност е „контроверзен“?

Не дека нашите писатели се крајно неконфликтни и еснафски сплотени, па немаат за што да си префрлат или да дебатираат. Но дури и кога јавно реагираат на некоја тема таа најчесто нема врска со литературата, а до нивното име...

Читанка

Moргенштерн и Гедел, гостинка уредничка: Јасна Котеска

Поврзувајќи ги навидум изолираните светови на математиката, сликарството и музиката, книгата, која ја доби Пулицеровата награда во 1980, е опишана како „метафорична фуга за познанието во духот на Луис Керол”. Тоа индиректно значи дека за да ги разберете сите...