Читанка

„КРАЈ-ПАТ“ од Игор Анѓелков

Навидум ова и не се некои строги критериуми. Но, да се пронајде ваков јунак на нашата генерално заспана, често самобендисана, а ретко оригинална книжевна „сцена” е вистинско мајсторство, дури и кога се во прашање помладите. Иако ги има овие...

Читанка

„ПРЕДАТОР“ од Владимир Арсенијевиќ

Приказна 1: Се вика Нихил Муса. По вера е јазид, по националност Курд, родум од ирачкиот град Халабија. Жртва е на режимот на Хусеин. По долги скитања низ светот, почнува да работи како готвач во азилантски центар во Данска....

Читанка

ПОЕЗИЈА од Дон Ван Влиет (Кептен Бифхарт)

Да не беше Вејтс веројатно никогаш немаше да го заслушам Кептен Бифхарт. И покрај сета почит кон рокенрол ексцентриците, веројатно ќе го прескокнев, како претежок за моето ушно тапанче. По неговата смрт во 2010, музичките новинари се измачија да...

Читанка

„ТОЧКА НА ПРЕСВРТ: КАКО МАЛИТЕ НЕШТА МОЖАТ ДА НАПРАВАТ ГОЛЕМА РАЗЛИКА“ од Малком Гладвел

Но додека светот се занимаваше со кралски свадби, беатификации и анти-терористички акции, во неработниот мир на 1. мај, мене нешто друго ме мачеше. Канализационата шахта поставена сред коловозната лента на мојата улица од неодамна попушти, па секогаш кога врз...