Читанка

„ТОРТАТА НИЗ ПРОЗОРЕЦ“ – поетска збирка од десет автори, Гостин-уредник: Иван Шопов

Навикнати сме да го слушаме излитениот муабет за тоа колку Македонците и Србите се братски, блиски, вакви и онакви народи. Ајде да видиме каква е таа близина кога станува збор за литературата. Грубо кажано, во Македонија се познати, пред...

Читанка

„ГЛАВА ЗА СЕБЕ: културна историја на пенисот“ од Дејвид М. Фридман

„И јас сум Ацо, и ова го доживувам како мој втор роденден”, изјавува средовечен маж во еден од телевизиските прилози. Додека едни се трогнати од величественоста на глетката, и спонтано почнуваат да ја пеат македонската химна дур коњаникот го...

Читанка

„ЦРВЕНО И ЦРНО“ (збирка колумни) од Борис Дежуловиќ

Не оти поверував дека овие луѓе би можеле да издржат по цел ден дремење во парламентарните клупи, ниту пак дека се нешто посебно воодушевени од собраниското бифе. Ама, барем на ниво на социолошки експеримент, нивните настапи можеа од предизборието...

Читанка

„ДЕВОЈКАТА СО ТЕТОВАЖА НА ЗМЕЈ“ од Стиг Ларсон

Тоа би бил некаков рационализирано, „местено” сценарио за бестселер, кое секако функционира. Но има и поинакви приказни. На пример, цел живот си се занимавал со истражувачко новинарство, одеднаш, „ничим изазван” си решил да пишуваш криминалистички романи, си напишал три...