Читанка

„ДНЕВНИКОТ НА ЕВА“ oд Марк Твен

Таа 1906. споменатата библиотека си го подновила фондот за 100 наслови, и само оваа, „Дневникот на Ева”, наишла на неодобрување од членовите на бордот, не заради текстот на Твен, туку заради 55-те илустрации на извесен Лестер Ралф, кои ја...

Читанка

„Зен и уметноста на поправање мотори“ од Роберт Пирсиг

Има неколку книги кои ги чувам како бисери, за посебни прилики, нешто како Букбокс шампањ и јагоди, во стара када среде поле во доцна лето. Бидејќи „посебни прилики” се оние кои најчесто ги пропуштате дури очекувате истите да се...

Читанка

БОУВИ ВО СЛИКОВНИЦА

Оваа сигурно не е од оние топли и слатки детски книги, во кои Том среќно би се вратил дома кај жената, кокер шпаниелот и децата, и до крајот на животот би прскал низ двор, носталгично гледајќи во небото ноќе,...

Читанка

Среќна независност, или совети за тоа како прво се станува човек, па цел народ

АКОРидјард Киплинг Ако можеш да останеш присебенкога сите околу тебе ја губат главатаи те обвинуваат за тоа;Ако можеш да си веруваш себесикога сите се сомневаат во тебеи да не замериш за тој сомнеж;Ако можеш да чекаша да не се...