Читанка

xkcd oд Рендал Манро

Рендал Манро до 2005. имал сосема вообичаена и интелектуално нестимулирачка професија, физичар во НАСА, кога сфатил дека секој ден посветен на компајлирање кодови и поправање туѓи грешки на интернет е загубен ден за другите, позабавни животни предизвици, како летање...

Читанка

СМРТ НА КАПИТАЛИЗМОТ – ЧИЗБУРГЕР НА НАРОДОТ! (Зигмунд Бауман за природата на капитализмот)

Не знам што ми требаше, кога почна да се слуша за Occupy Wall Street, замолив еден пријател што живее во Њујорк да ми препорача текстови и линкови кои би ми објасниле, ко на петгодишно дете, што се случува таму,...

Читанка

„ВКУС НА ЧАЈ“ од Брајан Гловер

Да се зборува за пиењето како за чин на хедонизам, а притоа да се мисли на пиење чај, за многумина е неразбирливо. Чај се пие, нели, кога си болен – од мајчина душица, нане или од камилица – и...

Читанка

РОБЕРТ ПЕРИШИЌ: „БУКОВСКИ ВО МАКЕДОНИЈА БИ ОСТАНАЛ ПОШТАР“

За разлика од Македонија, каде хонорарите на домашните писатели се вклучени во поддршката на издавачот кој конкурира во Министерството за култура со нивното дело, и сочинуваат отприлика 60% од вкупната сума (под претпоставка дека така и реално и се...