Читанка

„ПРОДАВНИЦИТЕ СО БОЈА НА ЦИМЕТ/ САНАТОРИУМОТ ВО ЗНАКОТ НА КЛЕПСИДРАТА“ од Бруно Шулц

Некаде на тој пат, на наша среќа, застана на неколку години и во Македонија, живеејќи во спокојната атмосфера на една барака, истата онаа каде некогаш живееше Конески. Со Каша можете да пливате во шумските езера на Мазурија, да пазарите...

Читанка

„ПРОБЛЕМОТ НА ИРОНИЈАТА“ од Џонатан Лир

„Па..”, вели таа, „не можам баш да ја дефинирам, ама кога ја има, ја препознавам”. Моќта на интуитивното регистрирање на иронијата, и нејзиното прецизно издвојување од широкиот спектар на реторички алатки, е сепак преценета. Често пати како иронични толкуваме...

Читанка

„ВАЛДЕН“ од Хенри Дејвид Торо

Ненавлечен на вестите на МТВ, муабетите на Скајп и хамбургерите во Мекдоналдс, па уште и без жена потенцијално склона кон импулсивен шопинг во Манго, тој имал релативно лесно остварлива идеја – да се засолне од цивилизацијата на две години,...

Читанка

ПОЕЗИЈА од Милан Младеновиќ

Дремејќи во ординацијата за физиотерапија дур некакви инфра-црвени зраци ми лазеа по вратот и кичмата (нека не ве лажат, седењето пред компјутер е тешка физичка работа..), почнав да чепкам по блиските полици – меѓу анатомските атласи и старите броеви...

Читанка

„ПРАШКИ ГРОБИШТА“ од Умберто Еко

Ова го вели Еко за неговиот најнов роман, со познатиот арогантен тон, кој и му приличи на еден 79-годишен универзитетски професор по семиотика, со домашна библиотека од над 50,000 книги, експертско познавање на средовековна Европа, статус на поп-икона во...

Читанка

„ЧИСТА АНАРХИЈА“ од Вуди Ален

Тогаш, во растојание од неколку дена, ми се случија две клучни естетски доживеалици – го гледав Топ Сикрет на браќата Цукер, а потоа од библиотеката „Браќа Миладиновци” ја позајмив Нуспојави на Вуди Ален. Комбинираниот ефект кој врз мене го...