Bookbox

Луѓето влегуваа

Луѓето влегуваа во неакако што влегуваа во мореполека, ги мокреа нозете до колена,се двоумеа дали да одат подлабокоја разгледуваа водата наоколудали е ладна, дали е чистадали има облаци во неа.Потоа само ќе прснеа некоја капкапо градите и грбот,и згрчено...

Религија

Дали Папата е католик?

Прво: Нека ви се верува на одушевеноста, бидејќи ова е голема работа. Кардиналот Тимоти Долан на “CBS This Morning” инсистираше дека зборовите на Папата не претставуваат промена во доктрината на црквата, која вели дека хомосексуалците треба да се толерираат,...

Бавчи

Мал текст за крадењето и кодошењето

Проблемот со лустрацијата на луѓе од времето на социјализмот во СРМ сè повеќе ми наликува на проблемот со крадењето во истиот период и истата ни земја. Луѓето крадеа и поткраднуваа од тогаш доминантната „општествена сопственост” кој колку може; некој...

Bookbox

Спиењето како анти-капиталистички чин

Кога ќе го затворите лаптопот, тој почнува да „спие”. Ова копирање на зоолошки феномен како што е сонот врз предмети и апарати не е ново, ниту необично (се сеќавате на песната „Заедно во електрични сништа?” од осумдесетите?). Но потребата...

Фудбал

Тројцата моќници кои сакаат да заработат 100 милиони евра од Бејл

Две работи за Герет Бејл се јасни. Првата е дека тој сака да се пресели на „Сантијаго Бернабе”, а втората е дека Кралевите го очекуваат со раширени раце. Доколку се случи тоа најразочараните ќе бидат тренерот Вилаш Боаш и...

Одмор

5 од најскапите места за ноќевање низ светот

Вила Белисима VI, Тоскана19.750 долари од вечер 300 години старата вила е сместена на ридиштата на половина пат меѓу Фиренца и Рим. Иако неодамна реставрирана, најголем дел од објектите се оставени недопрени за да не се изгуби шмекот на...

Фудбал

Кралевите со најполна каса изминатата сезона

Според дневниот весник „El Confidencial” Реал Мадрид ќе ја затвори сезоната 2012/2013 со фантастични приходи од 521 милиони евра, износ кој не успеал да го оствари ниту еден спортски клуб во светот. Оваа огромна сума на пари доаѓа по...

Фудбал

Дејвид Мојс спиел во кола за да го научи тренерскиот занает

Шкотскиот тренер поминал долг и трнлив пат за да стигне до клупата на еден од најголемите клубови во светот и да го замени легендарниот Сер Алекс Фергусон, а тоа најдобро го раскажува во интервју за Би Би Си. „Додека...