Bookbox статија

Непреводливости за меѓународниот ден на преводот

Во чест на денот Би-би-си замолило преведувачи од целиот свет да испратат примери за тешко преводливи изрази. Еве некои од нив: Pole sana (свахили) „Ја чувствувам твојата мака“ или „Со среќа“ Зборот „поле“ е и некој вид поздрав и начин...

Македонија

Битолското чупе меѓу 25-те најдобри кампањи на регионалниот рекламен фестивал BalCannes во Ровињ

„Битолското чупе на пат око светот“ е возбудливо патување од серијалот Авантурите на Битолското чупе во  кое децата имаа можност да уживаат на оригинален и креативен начин, преку забава и учење. Многу ми е драго што добрата идеа беше...

Фудбал

Франк Де Бур – полковник или покојник

Поминаа шест кола во Серија А, а легендите на „Нераѕурите“ сè уште не го дефинираа Де Бур до крај. На пример, Алдо Серена и Еваристо Бекалоси веруваа дека дека со доаѓањето на новиот тренер, Интер конечно ќе престане да се потпира...

Фудбал

Најнеобичните фудбалски терени

Необичните фудбалски игралишта се наоѓаат во едно згуснато населено место во Бангкок каде нема можности тие да изгледаат правоаголно, па реномирана градежна компанија решила од ограничениот простор меѓу зградите да изведе нешто по свое. Од просторот одлучиле да направат...

Занимливости

На Гордон Ремзи му забраниле да доаѓа на родителски

Популарниот готвач откри дека добил забрана за одење на родителски средби кај една од неговите ќерки. Признава дека често пати не успевал да стигне на родителските а на таа една на која дошол, му текнало да ја тера класната...