Здравје

Две големи пива се подобри од парацетамол

Посегнувањето по некој аналгетик се чини како разумно решение во случаи на мамурлук. Но, науката ја враќа топката кај старите мудрости од типот дека клин со клин се избива. Не само за мамурлукот туку општо за болката, пивото е...

Статии храна

Бактериите ни го одредуваат менито

Сè уште е мистерија начинот на кој влијаат овие трилиони мали гости во нашиот организам кои колективно се нарекуваат микробиом и се своевидна гастро лична карта на секоја индивидуа. Но, сега научниците откриле специфичен тип на дигестивна флора која...

Софка за двајца

Лазањааа…

Ух! Се издишав конечно!  Тежок период дечки, многу тежок! Се најдов во ситуација каде изгубив волја за дома да си готвам, а од друга страна пак, среќа што работата ми е готвење, па тоа ме правеше среќна. Многу чудно,...

Наука

На НАСА и снемуваат скафандери, а и новите ѝ каснат

Залихата скафандери на НАСА на Меѓународната вселенска станица е при крај, а само мал дел од оригиналната пратка се целосно функционални, заради што може да се случи агенцијата да остане без неопходните заштитни пред завршување на програмата на МВС...