Фудбал

Како одат заедно фудбалот и алкохолот?

Во годинешното истражување на BBC „The Price of Football“ за цените на сезонските и единечните влезници за стадионите ширум Европа, има и податоци за продажбата на пиво. Обичен англиски паб, каде може да се гледа премиер лига за време...

Занимливости

Како пиратите го украдоа метричкиот систем

Еден од најголемите проблеми од хаосот што го наследува тогашниот Државен секретар, Томас Џеферсон, е што различните мерни системи сериозно ја отежнуваат секоја форма на трговија и соработка меѓу сојузните држави. За Џеферсон решението е обединување на целата држава...

Свет

И Романците ги хакнале Американците

За ова дело се обвинети двајца Романци, едниот 25, другиот 28 години, кои месецов беа уапсени на аеродромот во Букурешт. Мотивот им бил чисто финансиски и полициските компјутери сакале да ги искористат за испраќање рансомвер пораки на речиси 180.000...

Bookbox статија

2018 и понатаму: како ќе се развива музиката во иднина?

Вашиот омилен пејач не е реален За ова пишувавме уште во 2012, претставувајќи ја тогаш новата јапонска „софтвераљка“, Хацуне Мику, виртуелен идол со армија тинејџ обожаватели, особено во „родната“ Јапонија. Таа е уште активна, изгледа исто добро како и...