Гледанка

„Смалување“ (Downsizing, 2017)

Почнува како сатирична, научно-фантастична комедија, за револуционерен метод на смалување на животни и луѓе, од метар и кусур на околу 13 сантиметри, во име на одржлив развој и екологија. Но тој станува популарен поради сосема други причини: ако во...

Ракомет

Вардар по шести пат е во четвртфинале, реваншот со Загреб тежок

Црвено-црните славеа со 32-30 (19-13) иако до самиот крај напорно и тешко го бранеа домашниот терен. Гостите од Хрватска, лишени од каков било резултатски императив по дебаклот кој им го приреди Вардар на првиот меч (27-18), играа слободно и...

Bookbox статија

Aна Каренина во Сомалија

Годината е 1981, а Сомалија во тоа време е под власта на воениот диктатор Сиад Баре. „Злосторот“ на Мохамед се состоел во тоа што напишал писмо со поплаки во врска со условите во локалната болница, што од страна на...

Bookbox статија

Kнижевна награда доделена на двајца за да нема „најдобар“

Роман за психички нестабилната ќерка на Џејмс Џојс, и реконструкција на хемиската кастрација на Алан Туринг, се добитници на наградата наречена Република на свеста, чија цел е да промовира најдобри дела објавени од мали издавачи.„Луција“ на Алекс Феби и „Гласини“ од Бил...