Кратка Убер-хорор приказна

Прво, затоа што мислев дека сите знаат што е Убер, па излезе дека не, на кратко: Такси сервис (што им зима работа на обичните таксисти и го мразат), каде што кола викаш преку апликација, на мапа ја гледаш кога доаѓа, каде се движи и кој те вози – плус гледаш рејтинг, име и слика на […]

Романтични гестови кои жените ги обожуваат

Имаат тие автори и еден искупувачки квалитет: релативно се неписмени, па нивната среќа во несреќа е што не можеш баш да им го припишеш скроз текстот – го преведуваат фушерајски. А сепак, можно ли е некој толку да си ги потценува читателките, за да ги части со наслови од типот: „Романтични гестови кои жените ги […]

Како до убава жива ограда

Два многу важни фактора за убава жива ограда се изборот на локацијата и изборот на садница(-и). Ако ставите светлољубив вид во сенка, никогаш нема да бидете задоволни од оградата. Многу веројатно постојано ќе има вошки, ќе биде бледа, ретка, слаба и раштркана („бушава“). Затоа, размислете добро каква локација имате и кои растенија би биле соодветни. Друг […]

Игра жизни

Смртта на малата Миа ме подзапре како човек да не скокам како млад мајмун на секоја неправда која ќе ја посведочев порано, општо, и како човек со сите животни перипетии, но и како лојален граѓанин од втор ред редовно труен со политиканство и кадровска импровизација од која маме ни се еба на сите родени пред […]

Последиците од обескрошнувањето

Ова дрво го сликав на 20.3.2015. Изгледа некого плашело, веројатно заради паркингот и колите. Би требало ова да му беше втора година по сечењето. Во првата се намачило да создаде доволно лисја за да го прехрани своето тело, но не успеало. Големите рани биле и доволно голем влез за спорите на габите-деструктори, кои на сликава […]

Елегија за Миичка пчеличка

Миичка пчеличка вчера во 15 часот, замина да собира мед во некои други светови каде што нема доктори, каде што нема тубуси, инјекции, каде што нема инфузии, инкубатори, голи мешиња избодени… Корпата мед белким ќе има снага да ја носи секаде со себе, откако одовде ни замина тешка едвај две кила. За седум месеци колку […]

Што се случува со брезите?

За да ја запознаеме малку подобро, ќе обработам неколку цитати од стручна литература. Сите се од стр. 271, 272 од учебникот по дендрологија (предметот за изучување на дрвните видови) од 1988. (Се користи на Шумарскиот факултет – Скопје, а авторот е г-н Славчо Џеков). Зборовите со коси букви се додадени од мене. „Не е долговечен […]

За предрасудите кон дрвосечачите

Главен и најголем виновник зошто има толку малку дрвја и зеленило се обичните луѓе, верувале или не (види 6.пасус од овој текст). Зборувам во трето, а не во второ лице множина, зашто не се согласувам со нив. Луѓето се лакоми за поголеми куќи, за набиено живеење заради трговија, за големи шопинг-центри (со еден збор, сè […]

Плевели – непријатели или сојузници?

По дефиниција, секое непожелно растение се вика плевел. Оваа дефиниција е полна со предрасуди и не ја кажува целата вистина. Излегува дека плевелите се направени само да ни прават проблеми и дека нема никаква корист од нив. Тоа не е вистина. Иако можеби во твојот двор или за тебе се непожелни (а прашање е дали […]

Миа

На Елена ѝ ветив дека веќе нема да и посветувам текстови од кои течат солзи, ама, зла ли судбина е во прашање или само кармички тек на настаните, дојде редот пак да се нижат тешки зборови. Елено сестро прости ми што пак те спомнувам, но… Јас не сум виновна што поминаа шест месеци откако твоето име се провеја […]