Игралиштата за деца треба да бидат поопасни (малку)

Паркот по име „Дворот“ е со површина од 5.000 метри квадратни и ги нема стандардните лизгалки, шипки за висење или лулашки. Ама за тоа има раскостени кукли од излог на бутици, дрвени сандаци за транспрот, гуми, душеци и старо пијано. Дворот има и правила, и според нив забранети се: – таблет и општо електронски уреди […]

Има лоши родители, и ги имаш овие двајца

Родителите, против кои моментално се води судски процес, детенцето го хранеле со овес, компир, ориз, тофу, леб, путер од кикирики и оризово млеко. За ужинка добивала овошје (колку што и собира во уста) или две зрна суво грозје. Случајот е откриен во март 2018 само откако детенцето доживеало напад и морало да биде однесено во […]

Минесота излегува од 19-от век

Во законодавството на Минесота досега постоело нешто на кое се повикувале сексуално агресивни домаќини, таканаречена „одбрана на доброволна врска“, што значи дека секое домашно сексуално насилство лесно можело да помине ако се докаже дека генерално таа врска била доброволна.  Таквите случаи, како примерот со 45 годишната Џени Тисен кој сопругот ја дрогирал па силувал на […]

Колку треба да сакаш да се разведеш, кога знаеш дека на бившата ќe треба да и оставиш 600 милиони долари?

Парите и следуваат на екс г-ѓа Ахмедова заради сите маки и премрежија кои ги пребродила во годините кога била сопруга на Ахмедов додека овој градел империја и создавал богатство од стотици милиони долари. Разводот е спроведен од британскиот суд, кој и му наредува на Ахмедов да исплати 600 милиони долари на својата поранешна сопруга. Дел […]

Како да станеш најбогатата жена на светот?

По 25 години брак се разведуваат Џеф и Меккензи Безос, и главна опсесија на сеирџиите е колку пари Меккензи ќе му скине на најбогатиот човек на светот. Безос, сопругот, моментално со 137 милијарди долари се води како најбогатиот поединец, титула која по разводот речиси сигурно ќе ја изгуби, само не се знае колку ќе падне. […]

Лош брак е штетен по здравјето

До заклучокот заеднички доаѓаат истражувачи од два американски универзитети (Невада и Мичиген), кои ги следат првите 16 години од бракот на речиси 400 хетеросексуални парови, и како тие се справуваат со историски прашања од типот пари, одгледување деца, блиско семејство, хобија и слично. Ти го споредуваат здравјето на мажите и жените кои имале повисок број […]

Миленијалците со своето пишманење создадоа уште една нова професија

Нерешителноста на миленијалците околу создавање потомство резултираше со подем на бројот на часови и предавачи со задача да им помогнат на своите клиент да се одлучат дали ќе имаат деца. Њујорк тајмс разговара со клинички социјален работник специјализиран на темата, Мерл Бомбардиери, која одржува еднодневни работилници под наслов „Одлуката за бебе“, и под цена од […]

Франција укинува делење „воспитни“ на деца

Новиот апдејт порачува дека авторитетот на родителот мора да се практикува без насилство и дека родителите не смеат да прибегнуваат кон „физичко, вербално или психолошки насилство, ниту пак телесно казнување или понижување“. Со ова се поништува закон донесен од Наполеон на почетокот од 1800-те, во кој едно од правата на родителите е да го воспитува […]

Кинески бунт против набиени цени на невести

Инспирација за ваквиот потег е што цената достигнала  38.000 долари, што е пет пат повеќе од годишната плата во некои од селата. По ново, лимитот е ставен на максимум 2.900 долари. Сè што ќе биде понудено над ова може да се смета за обид за трговија со луѓе. И овој проблем потекнува од кинеската политика […]

Несреќен брак не е основа за развод

Тини Овенс го изгуби случајот со барањето развод и на апелација, откако петмина врховни судии ја поддржаа претходната одлука на граѓанскиот суд дека таа треба да остане мажена Хју Овенс. Таа е во доцни 60-ти и сака да се разведе од Хју кој има 80-тина со објаснување дека брачната врска им е несреќна и непоправлива. […]