Овошните сокови и ракот, по најново

Додека луѓе „се убиваат“ од лупење, цедење, гмечење и давање пари за разно-разни соковници, нова студија тврди дека пиењето на само 100 милилитри безалкохолен пијалок дневно, па дури и тоа да е „здрав“ 100%-тен овошен џус, го зголемува ризикот од рак. Анализата извршена на повеќе од 100.000 возрасни лица на просечна возраст од 42 години, […]

Не можеле да ја дијагностицираат додека не ѝ ги виделе цртежите

Минав реши две децении со ментални проблеми, затворана во разни психијатриски болници каде што докторите меѓусебе се расправаа што е тоа што не чини кај мене. Добивав безброј конфликти дијагнози кои ги додавав во колекцијата.  Таа постојано растеше, јас постојано се чувствував неслушната и неразбрана. Додека бев згрижена во болница во Кембриџ, почнав да го […]

Историското сеќавање е важно и заради сипаниците

Каменот од Розета на анти-ваксерското движење е студија од 1988 година, објавена во британскиот научен магазин Лансет која ги поврзува вакцините со аутизмот. Иако таа приказна повеќекратно и убедливо е побиена, лавината која ја покрена си тера по свое. Имено, докажано е дека авторот Ендрју Вејкфилд ги фалсификувал податоците и примал пари од адвокати кои […]

Сиромаштијо, и на непрофитните си им лесна (за дерење)

За методистичката болница во Мемфис, ПроПублика пишува дека е институција која има заработено грдни милиони, поседува своја агенција за наплата на долгови и безмилосно ги гони сиромашните по судови. За пет години, покренале 8.300 судски тужби за наплата на пружени услуги. Слични тужби покренуваат и други вакви болници но агресивното наплаќање на долговите на оваа […]

Се враќаме накај претерано чисто

Луѓето се од британскиот РСПХ (Royal Society for Public Health) и тврдат дека „хигиенската хипотеза – дека алергиите се предизвикани од премногу чистотија, со тоа што се уништуваат бактериите неопходни за засилување на имунитетниот систем – е влезена во колективната јавна свест и е погрешно толкувана“. Нивниот став е дека како и со секој совет, […]

Над 9 милиони луѓе играат Кенди краш повеќе од 3 часа на ден

Кенди краш има над 9 милиони корисници кои секој ден минуваат повеќе од 3 часа играјќи ја играта, изјавува еден од првите луѓе на Кинг, авторите на игрицата. Како аргумент пред парламентот дека не постои зависност од игрицата, директорот на Кинг, го наведува тоа дека само 9 милиони играчи ја играат повеќе од 3 часа […]

Производството на цемент загадува повеќе од сите камиони во светот

Откако со години се тераше борба за намалување на загадувањето од енергетскиот сектор, најверојатно следниот фронт ќе биде намалување на загадувањето од градежните материјали. Во конкретниот пример со цементот, постојат замени за него како материјал, меѓутоа купувачите најчесто ги избегнуваат и не сакаат да платат за негови зелени алтернативи, кои знаат да бидат и 3 […]

Анти-ваксерите не дојдоа од никаде, некој плати за нив

Менаџерот на хеџ фонд и филантроп Бернард Селц и неговата сопруга Лиса, со години донираат пари на организации фокусирани на уметност, култура, образование и животна средина. Меѓутоа пред 7 години нивната фондација се посветува на многу различна кауза: групи што ја ставаат под знак прашање безбедноста и ефикасноста на вакцините. Не е познато што ја […]

Шеќерот заслужува иста инквизиција како пушењето

Следно на ред треба да биде пакувањето на сите производи што изобилуваат шеќер, не само на пијалаците, кое ќе треба очигледно да ја нагласи штетноста на производот. По предлогот на експертите за здравје, по ова треба да следува комплетна забрана за рекламирање на зашеќерена храна и останат џанк-фуд, како и проширување на данокот на зашеќерени […]

Како Монсанто ги манипулира новинарите и академиците

Во дел од внатрешната кореспонденција научниците на компанијата разговараат за тие да напишат научни истражувања во име на надворешни научници и како да ги потиснат истражувањата кои се спротивни на корпоративните тврдења за безбедноста на Раундап, средството за уништување на плевел и трева против кое се најголемиот дел од тужбите. Освен научниците, на мета на […]