Животни совети од Том Веитс

Koj e најдобриот совет што сте го добиле? Ени мени сени, сени чоколада, бур бур лимонада. Ок. Кои беа вашите херои дур растевте? Род Серлинг; Дејвид Џенсен од Д Фјуџитив; Кантинфлас – мексикански комичар. Борис Карлоф, Марти Робинс, Лени Брус, Кен Нордин. Тоа е многу шарена екипа. Што им е заедничко? Кој ќе го знае. […]

65 години откако Вили Нелсон го испуши својот прв џоинт

„Јас сум како канаринец во рудник“, вика легендарниот американски кантри музичар алудирајќи на некогашната пракса во окната прво да се пуштаат канаринци за да се провери дали е безбедно – ако канаринците внатре продолжат да пејат значи дека нема отровни гасови и можат да влезат и луѓе. „Ако почнам да се тресам, не ми давајте […]

Бреговиќ: Балканската блех музика е панк

Горан Бреговиќ седи во хотелско лоби во Франција и зборува за морничавата историја на Сараево, неговиот некогашен детски дом, а подоцна место на најдолгата и најбруталната опсада во европската историја. Стотици илјади луѓе беа под опсада, а повеќе од 10.000 погинаа во периодот 1992-1996, кога силите на босанските Срби го обиколија градот среде насилните конфликти […]

Ведрана Рудан: Нè сјебаа луѓе во најдобри години

Излезе вашата нова книга колумни, кои често се нарекуваат „контроверзни“ и „шокантни“. Како се носите со тие епитети? Одамна сум помирена со фактот дека живеам во земја на идиоти. Овде си „шокантен“ и „контроверзен“ кога ќе кажеш, напишеш или на некој свој начин се бориш за вистината. Баш сите во Хрватска, освен оние што си […]

Бреговиќ: Не читам книги, не слушам музика

„Никогаш не се бавам со политика, отсекогаш сум се бавел со тоа девојките да се качат на масa, музичарите да имаат добар бакшиш а со мојата музика да може да се пие. Доаѓам од рокенролот и со што и да се занимавам, мора да ми е забавно,“ вели Горан Бреговиќ во интервју за Недељник. Води […]

Жижек: Во потрага по господар кој ќе нè бутне во амбисот на сопствената слобода

Деталното следење на нашите однесувања и навики им овозможуваат на дигиталните машини да нè запознаат и на психолошко ниво, дури и подобро отколку што се познаваме самите себе. Затоа веќе нема потреба општествената контрола да се врши на стариот тоталитаристички начин, преку отворена доминација. Денеска сме веќе изманипулирани и регулирани кога делуваме по „сопствена волја“, […]

Народњаците подобро се носеа со ситуацијата од рокерите

Ѓорѓе Матиќ е автор на книгата „Тајни врски“ составена од 11 есеи меѓусебно испреплетени со јунаци од популарната, но и од високата култура и политика на поранешна Југославија. Роден е во Загреб, последните децении живее во Холандија, пишува и преведува. „Секогаш некому сум му преведувач. Ми се падна постојано да бидам меѓу две страни кои […]

„Експериментираме со децата“

Фрејзер Мајерс (Спајкд): Што ве поттикна да се вклучите во оваа дебата? Боб Витерс: Пред 25 години за првпат имав транс клиент. Крис имаше живеено како жена веќе 9 години но реши да се врати односно да де-транзитира. Но, во таа фаза веќе го имаше изгубено пенисот. Гледајќи наназад, чувствуваше дека се идентификувал како жена […]

Се трудам да бидам злопамтило

Омилен албум и песна? Тешко е тоа денес да се каже. На човек му се менуваат вкусовите. Но, да речеме, вака: домашен албум Бистрији или тупљи човек… од Шарло Акробата. Странски албум веќе не знам, некои романски Цигани, трубачи. А песна дефинитивно не можам да одберам. Концерт кој секогаш ќе го памтиш? Големата Мерецедес Соса, […]

Грците се олош како и сите други

Роден е во Франкфурт, 1968-ма, Христидис пишува романи и драми и се смета за еден од најдобрите грчки современи комедиографи. Неговите книги се пронижени со хумор и атмосфера на добра и критичка заебанција. Колку е важен фактот дека си роден во Франкфурт? Фактот дека сум роден во Франкфурт не е важен, тоа беше првата работа […]