Селфијата станаа посмртоносни од ајкулите

Меѓу октомври 2011 и ноември 2017 година, најмалку 259 луѓе низ светот го загубиле својот живот фаќајќи селфија. Во истиот период од ајкули загинале само 50 луѓе. Иако најмногу селфија прават жени, најголем дел од жртвите се млади дечки кои загинале така што се удавиле, се учукале во нешто, паднале или се упуцале пробувајќи да […]

Што знае дете што е ацетон

Секој ден во американските амбуланти завршуваат по 12 деца помали од 5 години заради труење или изгореници од козметички производи. Едно дете на секои два часа. Од 2012 до 2016 година се регистрирани 64.686 деца кои биле хоспитализирани поради вакво невнимание. 86% од нив биле отруени а 14% биле однесени во болница заради хемиски изгореници.  […]

Пиво, вино, глифосат

Повеќето најпопуларни и најпродавани пива и вина во САД се контаминирани од глифосат, клучната состојка на Раундап, бестселер хербицидот на Монсанто против штетници кој во последно време станува главен камен околу врат на новите сопственици (види: „Тужбите против Монсанто метастазираат’). Биле тестирани 5 вина и 15 пива, меѓу кои и широкопродаваните Бадвајзер, Коорс, Милер Лајт, […]

Родители, Момо не постои (а не дека нема за што да се секирате)

Момо е вирална шок-сторија, помогната од грозна фотографија и нахранета од добронамерниот страв на родителите. На нашки таа звучи вака: Не, Момо не постои, никој го нема ни видено ни документирано. Што не значи дека сега, откако стана познат на невидено, нема некој дополнително да ја злоупотреби неговата „слава“. Постојат инсерти во детски видеа, со […]

Ајмо кивнати марамчиња за 80 долари!

Се викаат Ваев марамчиња и се единствен производ на нов стартап од Лос Анѓелес. Но тие не служат за бришење мрсули, туку за нивно создавање. Пакувањето изгледа како како за накит или за скапа козметика – бела кутија во која има „петриев сад“ (онаков каков што користат во лаборатории), а внатре марамче кое е наводно […]

Пијте Арабика и Робуста, оти ќе ги нема

Најновите сознанија на оваа тема, објавени во журналот Science Advances покауваат дека некои од комерцијално најуспешните сорти кафиња, вклучително Арабика и Робуста, наскоро би можело да ги снема поради сушите и ширењето на габични патогени кои се множат заради зголемените температури. „Наспроти неоспорниот агрономски и економски успех на Арабика и Робуста, овој сектор е под […]

10 непријатни факти за човечката природа

Луѓето од малцинства или од ранливи категории ги гледаме како помалку луѓе. Студии со мозочни скенови на студенти покажуваат помала мозочна активност кога се гледале слики на наркомани или бездомници отколку што е тоа случај со фотографии кои оддаваат луѓе со повисок социјален статус. Постојат студии и дека оние со анти-имигрантски ставови сметаат дека мигрантите […]

Дрско е да мислиш дека знаеш што мисли другиот

Јутарњи: Колку ја живееме стварноста а колку живееме во нашите глави? Понекогаш она што го живееме во нашите глави прави дека во стварноста – само живуркаме. Животот го зачинуваат или пак го трујат нашите интерпретации на она што сме го слушале, виделе… Како да се биде сигурен што е стварност а што фантазија? Како да […]

Крајот на една полициска борба против дрогите

„Целата борба против дрогата е срање,“ вели денес полицаецот Кевин Симерс чија борба против дрогите завршува со лична трагедија, кога ќерка му, иако ја ставал зад решетки „за да ѝ дојде памет“, бил со неа додека била на програми за рехабилитација, ја следел како сенка после нив, на крајот сепак умира од предозирање со хероин. „Јас […]

Апу ќе го пудат од Симпсонови

Филмски продуцент обелодени дека од повеќе извори кои работат на серијата, вклучително и такви кои директно се поврзани со креаторот Мат Греининг му навестиле дека Индиецот кој држи гранапче најверојатно ќе го снема од Симпсонови. „Разочарувачка е гласината која ми ја потврдија многумина, дека ќе се откажат од ликот на Апу. Нема да дигаат врева […]