Можат да ставаат податоци во молекулите кои ни го движат метаболизмот

Во 2013 пишувавме за тоа дека научниците од Кембриџ успеале да ги сместат сите 154 сонети на Шекспир во човечка ДНК . Потоа за тоа дека истото, само со „Војна и мир“ го направиле од Мајкрософт.  А во 2018 Масив атак издадоа албум во досега невиден формат – енкодиран во нишки синтетичка дезоксирибонуклеинска киселина. Но […]

Дали и спанаќот ќе стане допинг супстанца?

Во германската студија (поддржана од Светската анти-допинг агенција) учествуваат 46 спортисти кои 10 недели тераат тренинзи за снага. Дел од нив добиваат плацебо, другите секој ден добиваат капсули екдистерон кои содржат еквивалент на количина од супстанцата од 4 килограми спанаќ. На крај оние што го добивале суплементот имале три пати поголем раст на физичката сила […]

За враќање на Месечината фалат 20 до 30 милијарди долари

Процената е на првиот човек на американската вселенска агенција, Џим Брајденстајн, и ова е прв пат некој од таму да открие колку точно пари треба за да однесе човек на површината на Месечината. Со неодамна објавената програма Артемис, НАСА планира да испрати екипа на Месечината до 2024, притоа планирано е во екипажот да има и […]

Дрвјата, Античките Македонци и првата катастрофа на човековата околина

Равенката е многу едноставна: добра земја е клучна за добра храна. А добра земја започнува со дрвја. Александар Македонски успеа да отиде до Индија но неговите предци имале променлив к’смет. Нова серија истражувања покажува дека древните Македонци биле погодени од една од најраните катастрофи на околината предизвикана од човечката активност.  Седиментни логови од дното на […]

НАСА пушти ценовник за туристички тури во вселената

Во прво време понудата е за астронаути-приватњаци, вработени на компаниите што работат на патување во вселената или што имаат друга потреба од терање експерименти, работа и истражување на МВС. Втор предуслов е компанијата да нема никакви врски со Кина. НАСА и онака веќе спроведува експерименти за други компании, но по новите правила годишно ќе има […]

Авто-цензурата на политичката коректност ја убива науката на факултетите

Професор Луана Мароја од Бразил 10 години предава еволуција и генетика на еден американски универзитет. Вели дека сите тие години студентите ќе се пожалеле евентуално на некоја оценка. Но, откако Трамп беше избран за претседател, политичките тензии во универзитетските кампуси се толку нагласени што студентите почнуваат да затвораат очи пред науката и нејзините аргументи, секогаш […]

Како Русија планира да испрати космонаути на Месечината до 2030

Иако за сега целиот план е на ниво на ексели и слајдови, доколку тој почне да се остварува Русија би влегла во трката за испраќање човек на Месечината (за Американците враќање) со НАСА и кинеската вселенска програма. Планот претставен од Рогозин предвидува развивање на руска супер-тешка товарна ракета со капацитет да изнесе 103 тони до […]

Како пропаднаа илјада научни трудови

Во 1996 година, група европски истражувачи доаѓаат до сознание дека генот наречен, SLC6A4, влијае врз ризикот од депресија. Своевремено, ова одекнува како блокбастер откритие од кое се очекува да помогне во дијагностицирање на оваа болест, проценки на суицидални однесувања или предвидувања за нечија отпорност кон антидепресиви.  Во тоа време, алатките за секвенционирање на ДНК не […]

Килограмот се смени (пола грам останува исто)

Не дека ние везден размислуваме за метрологогијата (наука за мерките) но на науката ѝ е јако битно да има што е можно попрецизен систем со кој го мери светов и ги изведува своите истражувања. Мерките треба да се прецизни, да бидат константни, понајубо ако се темелат на природните закони на овој универзум, онаков каков што […]

„Ваистина воскресе“ со пресврт

Студијата на Американците покажува дека смртна на мозочните ќелии може да биде стопирана а некои конекции во мозокот да бидат реставрирани, во нивниот случај сепак не до момент во кој може да се говори за враќање на некаква свесност. Но, и вакви резултати ја предизвикуваат доминантната теорија дека мозокот оди во иреверизибилна смрт ако нема […]