Зајак од 91 милион долари е доказ дека треба поголеми даноци за ултра богатите

„Во време кога нееднаквоста во богатството во САД е на нивоа од пред Големата депресија, кога речиси две третини од земјата веруваат дека луѓето со високи примања плаќаат премалку даноци, и речиси уште толку го поддржуваат предлогот на Елизабет Ворен за дополнителен данок на домаќинства со имот над 50 милиони долари – некој кловн да […]

Фотографот и неговата жена што засадија 2 милиони дрвја

Според податоците на ОН, од 1990 година до денес се уништени 129 милиони хектари шума, површина еквивалентна на површината на Јужна Африка. А секоја година во неповрат оди уште по една површина колку Панама. 15% од глобалните емисии на штетни гасови се должат на уништувањето на шумите. Ваквите глобални податоци се толку фрапантни што човек […]

Екозија стигнаа до 50 милиони дрвја

Екозија ги пишавме пред две години  (види „Денот на пребарувачот“), кога имаа стигнато до 6 милиони дрвја. Сега се на 50 милиони и тераат. Во 2014-та во Буркина Фасо саделе по едно дрво во минута. Денес со нивните пари се сади ново дрво секоја секунда на 21 проект за пошумување низ цела планета. Дрвјата на […]

Добра и лоша вест од светот во кој живееме

Мелиса Ванг признава дека ѝ било страв да му отвори на дечкото кој на камера ѝ покажува дека е дојден со новчаникот кој нејзиниот сопруг тие денови го изгубил некаде на автопат. Неколку стотици долари, кредитни картички, документи…. [media file=”/files/statija/2017/09/21/217902981187965654917528250301712242311168n.mp4″] „Тажно е што не му верував за да му отворам врата а беше дојден со […]

И немој сите пари на иста книжара да ги трошите

Проектот започнува од 15 септември, а ваучерот освен за книги може да се користи за кино, театар, музеј, опера и патување во национални паркови. Ќар од одлуката се очекува да имаат околу 575 илјади италијански тинејџери, ова ќе го чини буџетот 290 милиони евра, а според властите се исплати секое евро што ќе се потроши. […]

Спасете ја планетата, една апликација по друга

Епл потпиша договор со глобалната еко организација WWF по кој до 24 април целиот приход од популарните апликации кои учествуваат во акцијата оди за организацијата и нејзините програми за заштита на човековата околина.  А причини за оваа борба има многу: Земјава губи шуми еквивалентни на површината на 48 фудбалски игралишта секоја минута. Да, минута. Помалку […]

Приколката која ни недостасува

Холандскиот „еко-претприемач” Том ван де Беек го креирал Кантор Караван, флота мобилни микро-канцеларии опремени со бежичен интернет, кафемати кои работат на сончева енергија и полначи на мобилни уреди. Караваните од март се поставуваат низ националните паркови во Холандија. Во моментов еден од нив е близу Амстердам, за оние кои не можат да издржат по канцелариите […]

Камион каков што заслужува нашиот

Мерцедес го претстави својот прототип Truck 2025, кој како што гласи името, би требало да излезе на патиштата за десетина години, кога се очекува да биде стандардна опремата планирана за него, меѓу што и “Highway Pilot,” компјутеризиран автоматски радарски систем за возење како и шоферската фотеља за одмор. Изгледа вака: А ако има правда, во […]