Демаскирање на тортурата над Асанж

Знам, можеби ќе помислите дека сум мрднал од умот. Како може живеење во амбасада, со скејтборд и мачка да биде тортура? Токму тоа истото и јас го мислев, кога Асанж првпат се обрати за заштита во мојата канцеларија. Како и поголемиот дел од јавноста и јас потсвесно бев отруен од неуморната кампања за негова дисквалификација […]

ЕУ треба да престане да се преправа дека сака да ги прими државите од западен Балкан

Некои држави од ЕУ, првенствено Франција и Холандија, најрадо би рекле дека проширување веќе нема. Ама не го можат тоа бидејќи знаат дека таква порака би можела да предизвика нови тензии во регионот на западен Балкан, каде „иднината во ЕУ“ е она што е заедничко, колку и да е далеку она што се нарекува „европска […]

Не запнувајте, не можете да го победите национализмот

Во далечната 2011 година, за Форин полиси напишав текст за „најмоќната сила на светот.“ Притоа, на ум не ми беше нуклеарното одвраќање, интернетот, Господ, Леди Гага или пак берзата, туку национализмот. Идејата дека луѓето создаваат различни племиња базирани на заедничкиот јазик, култура, етницитет и само-сознание, како и идејата дека таквите групи треба самите себе да […]

Неолиберализмот мора да биде прогласен за мртов и погребан. Сега каде?

Кој економски систем најмногу придонесува за доброто на човекот? Ова е прашањето што ја дефинира сегашната ера, бидејќи по 40 години неолиберализам во САД и останатите напредни економии, знаеме што не функционира. Неолибералниот експеримент – ниски даноци за богатите, дерегулација на пазарите на труд и производи, и глобализација – се спектакуларно разочарување. Растот е понизок […]

Жижек: Што правда победи во ГоТ?

Пишува: Славој Жижек Последната сезона на Играта на тронови предизвика јавен бес кој кулминираше со петиција (потпишана од речиси еден милион гневни гледачи), да се дисквалификува целата сезона и таа одново да се напише и сними. Жестокоста на самата дебата е доказ дека идеолошкиот влог мора да е голем. Незадоволството се фокусира на две поенти: […]

Борис Џонсон за премиер е соодветен крај на мрачната декада

По разорувачкото понижување на анкетите пред ЕУ изборите, каде ториевските гласови може да паднат на едноцифрени бројки, оваа до врат заглибена партија со цела снага ќе го прегрне сламеноглавиот шоумен во надеж дека ќе ги спаси од тримфалистичките Фаражисти. Е па, премиерот Борис Џонсон ќе даде соодветен крај на оваа се помрачна декада. Мерка за […]

Не гледам Игра на тронови, и тоа ме прави многу поинтересна од тебе

Трон-треската го обзема светот, и народ не сака да престане да збори за серијата и како не им се верува дека му била отсечена главата на омилениот елф по инцестоидна средба со еднорака вештерка, или како некоја змеј кралица или некој друг одеднаш ја покажала својата гнасна страна. Фанатизмот е збунувачки. Признавам, ова може има […]

Митот за генезата на Европската Унија

Европејците ја плаќаат цената на верувањето во сопствените митови. Со Брегзит и дебати околу иднината на ЕУ на своите плеќи, тие се оптоварени со една приказна за своето создавање кое има малку допир со историските вистини. Без разлика дали се пријатели или непријатели на ЕУ проектот, европејците веруваат во една лажна приказна за еволуирана, мудра […]

Американскиот Устав не разликува меѓу Викиликс и Њујорк тајмс

Ако Њујорк тајмс во 1971 можеше законски да ги објави Пентагон документите знаејќи дека тие вклучуваат доверливи документи што воениот аналитичар на Ранд корпорацијата, Даниел Елсберг, ги украде од нашата федерална влада, тогаш и на Викиликс му е дозволено, според првиот амандман, да објави доверлив материјал за кој Асанж знаел дека поранешниот разузнавачки аналитичар на […]

Сведоштво за поразот на Фајрфокс

Сакам да зборувам за Гугл/Алфабет и нивните аматерски тактики. Ова е дел од #BlockSidewalk дискусијата за која јас може имам уникатна перспектива. Бидејќи истава оваа шема претходно ми ја направија и мене. Минав 8 години во Мозила работејќи на Фајрфокс и за сето тоа време Гугл беше нашиот најголем партнер. Нашиот договор за споделување на […]