„БЕЛИОТ ТИГАР“ од Аравинд Адига

Повеќемина кои ја посетиле Индија реагираат слично. Со пренадразнети сетила, но во недостаток на зборови, ве упатуваат на други референци за да ви ја доловат таа неповторлива атмосфера. Без оглед на мотивите на патувањето, едно е сигурно – од Индија никој не се вратил рамнодушен. Големи гужви, полуголи деца кои ве тегнат за ракав, маларични […]

„Смртта на Бани Манро“ од Ник Кејв

Неговата прва книга, King Ink, збирка песни и драми излезе во 1988 (следена од King Ink II во 1997), а во 1989 го објави првиот роман „И магарето го виде ангелот” (And the Ass Saw the Angel). Човекот има напишано и предговор на Евангелието по Марко, во серијата поединечни изданија на библиски евангелија на Canongate, […]

„Бранови“ oд Вирџинија Вулф

Меланхолично е, но никако патетично. Женско, но не и млако. Наречено „експериментално”, ова е според многумина ремек-дело на модерната европска литература. Не очекувајте класичен заплет, ниту цврста структура – повеќе калеидоскоп на внатрешни доживувања на шестте главни личности, чии испреплетени животи се следат од детството до средовечната возраст. Како и самата Вулф, која според современата […]