„Рaковиот напоредник“ од Хенри Милер

За „Раковиот напоредник”, која почнува токму со овие реченици, прв пат чув некаде во втора година средно кога го гледав After Hours на Скорсезе, кај нас познат како Идиотска ноќ. Главниот лик, Пол Хакет (го игра прекрасниот Грифин Дан), запаѓа во животно-загрозувачки, но и крајно комични ситуации додека една ноќ се обидува да си го […]

„ПРИКАЗНАТА НА О“ од Полин Реаже

„Приказната на О” е еротски роман, објавен во 1954 под псевдонимот Полин Реаже. Една жена под име „О” е доведена во замокот Роаси каде добива детална обука за тоа како да ги задоволи мажите – припадници на елитна група. Рене, нејзиниот прв љубовник, во знак на великодушност, по успешно завршениот курс ја предава на Сер […]

„КОГА МАЖОТ ЈА САКА ЖЕНАТА – емоционална и сексуална писменост за модерниот маж“ од Клод Стајнер

Се сеќавате на оние дебелèи книги од југословенско време со многу фотографии, „Сам свој мајстор„ и „Уради сам”? Додека нашите претци гледале сè да прават заедно, не само затоа што е полесно некој да ти ја придржува шајката дур ја ковеш, туку и за да имаш со кого притоа да пиеш пиво, за ‘модерниот’ човек […]