Чадот на боговите

Не дека не ми пречи зачадена кафана од која се враќам дома ‘мирисно предизвикана’ – во таква ситуација тешко човек се правда дека цело попладне го минал во библиотека. Но има и полоши работи од тоа некој до тебе да пуши. Некои луѓе на пример прегласно зборуваат, особено кога зборуваат глупости. И звукот влегува во […]

„НИКОГАШ“ од Чарлс Буковски

не ја силете дополнителната песна,освен ако самата не избие. ова е дополнителна песнаи не избива самата по себе,затоа и не очекуваммногу од неа. ја користам оваа песназа да го исполнам времетододека вечерва ја пијампоследната чаша вино. ова беше успешна ноќ:гледав одличен бокс мечги испрашив мачките од вошки,одговорив на две писмаи напишав четири песни. некои ноќи […]

„ЗАГУБЕНИОТ СИМБОЛ“ од Ден Браун

Пред неколку години со еден познаник, театарски режисер, седевме во кафана на улица Македонија, пред излогот на книжарницата Култура. Можеби токму заради името на продавницата, или заради погледот кон полиците со книги, муабетот почна да се врти околу проблемите во културата: недостатокот на пари за „вистинска” уметност, стандардната загриженост од допирањето на естетското дно во […]

„ПОТЕКЛОТО НА ВИДОВИТЕ“ од Чарлс Дарвин

Книгата, иако напишана на висок стил, сепак била наменета за поширока публика, која веќе била воведена во темата преку делата на претходниците на Дарвин, кои на некој начин му го подготвиле теренот. Дедото на Дарвин, Еразмус, уште во 1790 скицирал претпоставка за трансмутација на видовите, а Жан-Батист Ламарк во 1809 објавил поелаборирана теорија која се […]

„ИГРА ВО НЕДОГЛЕД“ од Димче Николовски

Од навидум ситен измамник со маргинално влијание врз текот на настаните, за каков што се прикажува самиот, во текот на филмот гледачот Кинт станува не само главниот наратор, туку и главниот создавач на ликовите и настаните за кои раскажува. Неверојатно прецизен, крајно луциден и игрив, тој со наивна фаца и тивок глас го ‘вози’ инспекторот […]