„УБАВАТА ИГРА: ФУДБАЛОТ ПРЕКУ ОЧИТЕ НА НАЈДОБРИТЕ СВЕТСКИ ИГРАЧИ“ од Том Ват

Па сепак тоа што Роналдо од Роналдињо ги разликувам само по тоа што знам дека еден од нив беше поубав, не ме спречува на фудбалот да гледам како на значаен културен, економски, класен, расен и полов феномен. Особено е интересен последниов: за време на еден од натпреварите поминав од детско игралиште во Лептокарија. Иако „популацијата” […]

МЛАДИ МАКЕДОНСКИ АВТОРИ (или: Зоран, Давор и Маријана)

Не се саде тие, и не се саде тука – сакаме да веруваме. Но во едно сме сигурни: како што ќе стареат, ќе стануваат подобри. Така барем ние се тешиме, со нашите години:) Зоран Бејковски ни е откритие. Мораме додуше да признаеме дека неговиот богат опус го исфилтриравме од крв, смрт и од хорор сцените […]

„ПЕР ГИНТ“ од Хенрик Ибзен

Да не знаевме дека е пишувана 1866. ќе мислевме дека тој ги искусил двете светски војни, го видел падот на Берлинскиот ѕид, бил допрен од долгата рака на глобалниот капитализам; ќе бевме уверени оти знаел дека неумерениот романтизам (ќе) води кон агресивен национализам, дека по модерната доаѓа постмодерната, дека ориентализмот е жив а Бог мртов, […]