САМО ЗА ЛЕЗЕТЛИИ! (рецепти од Македонија)

Странците вообичаено се жалат на нашата нехигиена, нељубезност или неорганизираност, но ретко сум чула некој да се пожалил на она што му било ставено во чинијата. Немаме намера врз храната, ни крива ни должна, да базираме цела теорија за некаква македонска исклучителност, автентичност или оригиналност. Дури и тврдењата, кои се актуелизираат секоја есен, за „долгата […]

Кој е Ричард Бротиган?

Не, не го пишувам ова од старечкиот дом во Злокуќани. Па сепак, барем во литературата ретко ми се случува некакво откритие, особено ако авторот не е меѓу помладите. На Ричард Бротиган (Richard Brautigan) налетав кога ги пишував текстовите за Дилан и за Буковски. Беше спомнат по принципот „луѓето кои ги читаат овие, би требало да […]

КОЈ ПАЛИ, ЗЛО МИСЛИ

По совет на министерот Ли Си, кинескиот цар Кин Ши Хуанг наредил палење на сите филозофски и историски книги кои не одговарале на официјалната политика и на неговиот табиет. Следело закопување на живо на голем број интелектуалци кои не се вклопувале во државната догма. Движењето на отпорот после долга борба успеало да ја заземе палатата […]

„НАИВЕН. СУПЕР.“ од Ерленд Лу

Има повеќе начини да ѝ се спротивставите на бесмислата, кога таа се заканува да ве кутне. Еве список на некои од нив: – Да го изметете дворот, правејќи еднакви и стабилни купчиња од собраните листови;– Со рака да ги соберете ронките од тепихот, третирајќи ја секоја како мал трофеј;– Да им упаднете на пријателите среде работно […]