100 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ЛАВ НИКОЛАЕВИЧ ТОЛСТОЈ (20. ноември 1910, железничка станица Астапово)

Годишнините се единствената врска која ја има нашата современа култура, со меморија на златна рипка, со сопственото минато. Додека „Западот”, но и земји како Куба и Мексико, веќе ја одбележуваат 100. годишнината од смртта на големиот руски писател, во неговата родна земја – штурци. Русија е обвинета за бришење на сопственото книжевно минато откако се […]

„ТРИ ДИЈАЛОГА ЗА ПОЗНАНИЕТО“ од Пол Фајерабенд

Идеолошки непотковани, збунети, и скроз уплашени, тие развиваат крајно апсурдни методи за остварување на нивниот болдриковски „лукав план”: снимат заканувачки видеа во кои рапуваат (I’m a mujahideen/and I’m making a scene..), купуваат десетици шишиња хидроген за бомби во локалната пиљара, а потоа бомбите ги тестираат на недолжна чавка. Но една од нивните најоригинални идеи е […]

„ЗОКИ КОКИ“ од Виктор Венец

Навидум отрпнат на носталгија, со кнедла во грлото се присети на времето кога тој беше шесто Г, а јас В, на ужинката носена во пластичен леген на одморите, проѕирните трикоа на девојчињата на физичко, и играњето народна после часови. За едно му е криво, рече, што неговите деца нема да ги препознаваат истите ‘митски’ ликови […]