„ТРИ НАПРЕД, ТРИ НАЗАД“ од Јовица Ивановски

Кога сите поети на овој свет би се држеле до советот на Коен, не само за говорење туку и за пишување поезија, тогаш градските деца за неа не би мислеле дека е „какање”, а Калиопе, Ерато, Еутерпа и Полихимнија би биле главни фраерки, кои на радост на фановите, секое попладне на зајдисонце, ролаат во затегнати […]

„ВОВЕД ВО СМЕШЕН ТАНЦ“ од Роберт Перишиќ

Така барем повеќето од нас го паметат Јадранското море, кое како и географски да ни се оддалечи кога престана да биде наше. Психолошкиот ефект кој го имаат границите, дури и во ситуација на безвизен режим, е голем. Откако го „загубивме” Јадранот, официјално се претворивме во она што всушност и претходно бевме – во континенталци. Сега […]