Топ 10 моменти за 2016-та по наш избор

Не се фаќајте за редоследот, го направивме како што ни дојде.  1. ЛЕСТЕР Кога Грција стана Европски првак во 2004-та се пишуваше дека се случило сензација. Тоа е точно, ама уште поточно е дека поголема сензација од шампионската титула на Лестер немало и кој знае кога ќе има пак.   Клаудио Раниери водеше клубови како Наполи, […]

Французите се изборија за раат попладниња

Во иднина француските компании се должни да им го гарантираат на работниците “правото да се дисконектираат” од технологијата. Воведувањето на законот ќе значи дека секоја организација со повеќе од 50 вработени треба да почне преговори со вработените “за да го дефинира правото на работниците да ги игнорираат нивните смартфони.” Доколку работодавецот и вработените не можат […]

„Долг пат кон дното“ од Ник Хорнби

Четворица на Новогодишна ноќ се качуваат на таканаречената „Зграда на самоубијците“ во Лондон, подготвени и физички да го допрат дното. Но случајната средба помеѓу туѓинците наместо во масовна самоотепувачка се претвора во контрадикторно но и некако „логично“ здружение, нешто како „Весели нихилисти“. Некогаш популарен ТВ водител кој си ја прокоцкал кариерата и го растурил семејството заради петнаесетгодишна […]

Ќути, барем у 2016, Покемони измислија

На неколку часа од истекот на последно лето Грујово, решив да си напишам нешто, за да ми послужи како потсетник за стари денови, и во некоја длабока старост, да ме наврати на тоа како во овие 364 денови, пак сме биле непогрешиви во сè она што го правевме погрешно. Да ме потсети дека некогаш сум потрошила […]

Послание по Боуви, Принс, Коен и Џорџ Мајкл

Веројатно ќе ги препознаете, но обидете се да не ги пеете во себе, туку да ги читате баш како поезија. Песната која ја добивме има интересна порака за новата 2017 – неа овие музичари не ја дочекаа, но со нас уште долго ќе бидат нивните стихови. It’s four in the morning, the end of December […]