Две големи пива се подобри од парацетамол

Посегнувањето по некој аналгетик се чини како разумно решение во случаи на мамурлук. Но, науката ја враќа топката кај старите мудрости од типот дека клин со клин се избива. Не само за мамурлукот туку општо за болката, пивото е добро решение.  На основа на дури 18 истражувања, заклучено е дека две големи пива значајно и […]

Бактериите ни го одредуваат менито

Сè уште е мистерија начинот на кој влијаат овие трилиони мали гости во нашиот организам кои колективно се нарекуваат микробиом и се своевидна гастро лична карта на секоја индивидуа. Но, сега научниците откриле специфичен тип на дигестивна флора која на домаќинот му помага да детектира кои прехрамбени елементи му недостасуваат и да му сугерираат колкава […]

Лазањааа…

Ух! Се издишав конечно!  Тежок период дечки, многу тежок! Се најдов во ситуација каде изгубив волја за дома да си готвам, а од друга страна пак, среќа што работата ми е готвење, па тоа ме правеше среќна. Многу чудно, а сепак многу вистинито. Му пишувам на Трендо вчера, напишав рецепт, утре ќе го ставам. Ми […]

На НАСА и снемуваат скафандери, а и новите ѝ каснат

Залихата скафандери на НАСА на Меѓународната вселенска станица е при крај, а само мал дел од оригиналната пратка се целосно функционални, заради што може да се случи агенцијата да остане без неопходните заштитни пред завршување на програмата на МВС во 2024. НАСА започна со резерва од 18 скафандери погодни за околината на МВС. Изработени се […]