„Последен портрет“ (2018)

Џејмс Лорд, новинар и хроничар на уметноста на 20 век, често се спријателувал со оние за коишто пишувал. Во 1964, во Париз, тој се среќава со славниот италијанско-швајцарски скулптор и сликар Алберто Џакомети, кој му нуди да му изработи портрет. Поласкан, Лорд прифаќа. „Ќе ни требаат максимум два-три часа“, му вели Џакомети. И овој му верува. […]

16 години игра фудбал на светско ниво и пак е на земја

Професорот по фудбал кој везе со топката станал член на Ла Масија на 12 години, а вистинскиот начин за да се опише каков човек е ова чудо од играч е следнава негова изјава. „Кога имав 12 години, дедо ми штедеше пари три месеци за да ми ги купи копачки. Сега имам многу пари, но секогаш […]

Трамп: ЕУ е создадена за да го искористува САД

„Буквално… како што реков, таа е оформена за да ги искористува Соединетите држави,“ порача Трамп пред симпатизерите во Мичиген, дополнувајќи дека никоја од овие земји, ниту Кина, ниту Јапонија не се виновни за тоа, туку вината паѓа на претходните претседатели на САД кои дозволиле такво нешто. Според него, за САД е многу тешко да продава […]

Ријана стварно се разбира во инклузивност

Минатата недела Ријана најави колекција за долна облека што треба да излезе на 11-ти мај, а во вторникот објави слика во парче од колекцијата на Инстаграм. Фановите – пресреќни, со посебен акцент на изјавите „конечно прслук во моја големина”.   – bet ya didn’t know it’s #nationallingerieday ? got a lil treat for my ladies…. […]