„Смалување“ (Downsizing, 2017)

Почнува како сатирична, научно-фантастична комедија, за револуционерен метод на смалување на животни и луѓе, од метар и кусур на околу 13 сантиметри, во име на одржлив развој и екологија. Но тој станува популарен поради сосема други причини: ако во светот на големите си имал просечни примања, истите тие во светот на малите вредат милиони. Ако […]

Вардар по шести пат е во четвртфинале, реваншот со Загреб тежок

Црвено-црните славеа со 32-30 (19-13) иако до самиот крај напорно и тешко го бранеа домашниот терен. Гостите од Хрватска, лишени од каков било резултатски императив по дебаклот кој им го приреди Вардар на првиот меч (27-18), играа слободно и отворено. Скопјани водеа константно, а во 38′ минута имаа највисоки 23-16, но Загрепчани на 6 до […]

Aна Каренина во Сомалија

Годината е 1981, а Сомалија во тоа време е под власта на воениот диктатор Сиад Баре. „Злосторот“ на Мохамед се состоел во тоа што напишал писмо со поплаки во врска со условите во локалната болница, што од страна на властите било оценето како предавство. Во самицата во која бил затворен мислел на својата 20-годишна невеста и дали […]

Kнижевна награда доделена на двајца за да нема „најдобар“

Роман за психички нестабилната ќерка на Џејмс Џојс, и реконструкција на хемиската кастрација на Алан Туринг, се добитници на наградата наречена Република на свеста, чија цел е да промовира најдобри дела објавени од мали издавачи.„Луција“ на Алекс Феби и „Гласини“ од Бил Ивс добија по 4000 евра, од кои дел добива издавачот, а дел авторот. Признанието е интересно […]