Вештачка интелигенција тренирана на стари научни статии дојде до откритија кои луѓето ги промашиле

Во студија објавена во списанието Nature од 3 јули, истражувачи од Националната лабораторија Лоренс Беркли користеле алгоритам наречен Word2Vec, чија задача била да обработува постари научни текстови и да бара врски кои луѓето ги пропуштиле. Откако ја завршил работата, алгоритамот исфрлил предвидување за квалитетни термоелектрични материјали, кои претвораат топлина во енергија и можат да бидат применливи и […]

До научна статија со еден клик

„Рутер: методологија за типична унификација на местата за пристап и намалување на редундантноста” беше насловот на текстот полн глупости, генериран со едноставна компјутерска програма од страна на тројца студенти на MIT, кој во 2005 ја покрена бурната дискусија за објавувањето сè и сешто по тн. „академски списанија”. Но на скандалот кој го предизвика прифаќањето на […]

Чисти глупости како висока наука

Оние кои го вадат лебот од академски труд и работат на некои од високообразовните институции знаат дека верификуваните научни резултати, објавени во што е можно попрестижни стручни списанија од соодветната област, се услов за напредување во повисоки универзитетски звања. Некому тоа му оди полесно – или е навистина добар во тоа што го работи, или […]