Вештачка интелигенција тренирана на стари научни статии дојде до откритија кои луѓето ги промашиле

Во студија објавена во списанието Nature од 3 јули, истражувачи од Националната лабораторија Лоренс Беркли користеле алгоритам наречен Word2Vec, чија задача била да обработува постари научни текстови и да бара врски кои луѓето ги пропуштиле. Откако ја завршил работата, алгоритамот исфрлил предвидување за квалитетни термоелектрични материјали, кои претвораат топлина во енергија и можат да бидат применливи и […]

Книгата од 1968 што се обидела да ја предвиди 2018

Тајмингот на овој настан не бил случаен. Во Америка градовите се уште се чистеле по немирите кои следеле по убиството на Мартин Лутер Кинг Џуниор, а се најавувале и нови протести поврзани со Националната конвенција на демократите која требало да се одржи летото. Иднината веројатно била единственото место каде можело да се избега од сегашноста. […]

Koj ќе ја добие Нобеловата за литература 2017?

„Има и полоши работи од тоа ужасно да згрешиш за Нобеловата. На пример погрешно да процениш кој ќе стане претседател“, вели коментатор на Њу Рипаблик еден ден пред прогласувањето на овогодинешниот лауреат на престижното признание за литература. И покрај својата репутација на ароганција и политичка ангажираност, Комитетот може да биде баш луциден, па и ироничен, како […]

Како ќе изгледа светот во 2014?

Во 1964, пред нешто повеќе од 50 години, Исак Асимов, американски писател и професор по биохемија, најпознат по неговите научно-фантастични книги, напишал текст во Њујорк Тајмс, посветен на Светскиот саем кој се одржувал тоа лето во градот. Мото на настанот било „Мир преку разбирање”, и нудел визија за свет без нуклеарна војна, во кој научниците […]