Вештачка интелигенција тренирана на стари научни статии дојде до откритија кои луѓето ги промашиле

Во студија објавена во списанието Nature од 3 јули, истражувачи од Националната лабораторија Лоренс Беркли користеле алгоритам наречен Word2Vec, чија задача била да обработува постари научни текстови и да бара врски кои луѓето ги пропуштиле. Откако ја завршил работата, алгоритамот исфрлил предвидување за квалитетни термоелектрични материјали, кои претвораат топлина во енергија и можат да бидат применливи и […]

Дали „лажниот текст“ е следна глобална политичка закана?

Редит, или како што се нарекува „насловната на интернетот“, е полн со банални теми и коментари. Меѓу нив една привлече внимание, но не заради својата содржина. „Најдов начин да испржам белки од јајце без тавче“, гласи нишката, после што следат неколку коментари, меѓу кои такви кои изразуваат сомнеж дека е тоа можно, но и други кои […]

Салвадор Дали воскресе – вистина воскресе

Салвадор Дали еднаш изјавил – „Ако умрам (пазете – ако!), нема тоа да биде целосно“. Веројатно уште тогаш неговиот визионерски ум знаел дека еден ден ќе се врати на овој свет, во ваква или онаква форма. Холограмската технологија до сега е користена за „воскреснување“ на славни музички ѕвезди (види претходно за холограмот на Марија Калас […]

Ник Кејв: Зошто вештачката интелигенција не може да направи одлична песна?

Драг Петар, Во брилијантната нова книга „21 лекција за 21 век“ на Јувал Ноа Харари, тој вели дека вештачката интелигенција, со нејзиниот неограничен потенцијал и можност за поврзување, ќе резултира со тоа што голем број човечки работни места ќе станат излишни. И ова звучи реално. Сепак, тој продолжува со тоа што вели дека вештачката интелигенција […]

Кина го пушти во погон првиот ТВ спикер од вештачка интелигенција

Како основа за ликот е еден постоечки ТВ спикер, а благодарејќи на начинот на кој целиот систем е поставен, Синхуа може да го програмира дигиталниот спикер да чита кој било текст што ќе му биде внесен, и тоа да го направи многу побрзо отколку со користење на стандардно ЦГИ. Водителот, кој има своја кинеска и […]

За вештачка интелигенција и безбедноста

Насловот на говорот е: Прашање: Зошто главните говорници упорно тврдат дека е можно подобрување на безбедноста? Одговор: Затоа што главните говорници носат лоши животни одлуки и се лош животен пример Видеото (прилично долго): [video:https://youtu.be/ajGX7odA87k]  

Википедија и 40-те илјади научници што ги заборави

Најголем број од заборавените научници се жени, што е посебно важно затоа што 82% од биографиите на научници на Википедија се за мажи. Еден од критериумите за агрегирање на 40-те илјади научници кои недостасуваат е тие да имаат слична присутност во вестите како и оние за кои веќе има Википедија статии. Ботот и студијата се […]

Мрачната страна на интелигенцијата

Понекогаш квантифицирањето на интелигенцијата и нејзиното мерење, како да е крвен притисок или број чевли, има некаква логика. Сакаме докторите, инженерите и политичарите да не бидат глупи. Но тоа има и мрачна страна. Исто како што одредува што може да прави одреден човек, коефициентот на интелигенција одредува и што може да му се прави. Низ западната […]