Бавчи

Последиците од обескрошнувањето

Ова дрво го сликав на 20.3.2015. Изгледа некого плашело, веројатно заради паркингот и колите. Би требало ова да му беше втора година по сечењето. Во првата се намачило да создаде доволно лисја за да го прехрани своето тело, но...

Бавчи

Елегија за Миичка пчеличка

Миичка пчеличка вчера во 15 часот, замина да собира мед во некои други светови каде што нема доктори, каде што нема тубуси, инјекции, каде што нема инфузии, инкубатори, голи мешиња избодени… Корпата мед белким ќе има снага да ја...

Бавчи

Што се случува со брезите?

За да ја запознаеме малку подобро, ќе обработам неколку цитати од стручна литература. Сите се од стр. 271, 272 од учебникот по дендрологија (предметот за изучување на дрвните видови) од 1988. (Се користи на Шумарскиот факултет – Скопје, а...

Бавчи

За предрасудите кон дрвосечачите

Главен и најголем виновник зошто има толку малку дрвја и зеленило се обичните луѓе, верувале или не (види 6.пасус од овој текст). Зборувам во трето, а не во второ лице множина, зашто не се согласувам со нив. Луѓето се...

Бавчи

Плевели – непријатели или сојузници?

По дефиниција, секое непожелно растение се вика плевел. Оваа дефиниција е полна со предрасуди и не ја кажува целата вистина. Излегува дека плевелите се направени само да ни прават проблеми и дека нема никаква корист од нив. Тоа не...

Бавчи

Миа

На Елена ѝ ветив дека веќе нема да и посветувам текстови од кои течат солзи, ама, зла ли судбина е во прашање или само кармички тек на настаните, дојде редот пак да се нижат тешки зборови. Елено сестро прости ми што пак...