Бавчи

Бирање добра садница (дел 2)

Во расадник или гарден-центар има стотици, па и илјадници садници. Тоа може некого да вознемири и да разочара – како да одбере? Сите ли се исти или има некоја разлика? На што да пази? Што да бара? Всушност, поголем...

Бавчи

Бирање добра садница

Во двор можете да засадите многу работи – едногодишни или повеќегодишни цвеќиња, зеленчук, зачини, луковици, , итн. Но, најважно е да пазите со изборот на грмушки и дрвца (посебно од генетски предодредени големи дрвја). Тие се костурот на вашиот...

Бавчи

Како се сади?

Некои цел живот садат вака: ќе купат некое растение, главно саксиско (или контејнерско, што е едно те исто), ќе го извадат од саксија, ќе ископаат дупка според коренот, ќе го стават во неа и ќе го навадат. Ако вака...

Бавчи

Само кротко

Секој има свои пет минути во животот. Ако му се доволни, тогаш секоја чест. Му завидувам. Мене некако малку ми се, па еве години наназад, и јас си имам свои 10 дена во годината. Ги користам на почетокот на постите....

Бавчи

Приказна за две братчиња и една сестра

Денес не сакам да држам придики, ниту за Иванов, ниту за Заев, ниту за Грујо. Не сакам да се трујам, ниту себе, а ни другите. Нека раскажуваат за нив оние кои се платени да го прават тоа. Затоа, тука...

Бавчи

За чемпресите

Чемпресите си имаат свои маани. Произведуваат големи количини полен, цели облаци. Некои луѓе не можат да ги смислат заради тоа. Машки цветови полни со полен Низ Европа и Америка страдаат од неколку болести. Една од нив, рак на чемпресот,...

Бавчи

Како да одберете гарден-центар?

Има доста приватни гарден-центри, се разбира. Некои од нив добро се рекламираат. Повеќето имаат увозна роба, најчесто од Италија и Србија, а поретко и производствени делови, на отворено или под фолија (таквите не се само гарден-центри туку и расадници)....

Бавчи

Стресот од сечењето опасно дрво

Добар и совесен професионалец може да ви помогне да им пружите добра нега на вашите дрвја, како и третман за да се намалат ризиците од некои кои се опасни. Можеби ќе ви предложи: Дислоцирање на „целите“ (потенцијалните „мети“). Куќата...

Бавчи

Чмар wars

И додека во Романија 300. 000 луѓе успеваат да го поништат амнестирањето на корумпираните политичари, кај нас… После 10 години… It’s a trap, и овој му вика на него ти бе си нè снимал, а овој му вика не...

Бавчи

Хазардни дрвја

„Хазардните дрвја“ (ова е мој термин, транслитерација од англиски), може да ги наречеме и „опасни дрвја“. Но, мислам дека терминот „опасни“ не е доволно прецизен бидејќи, зборувам од искуство, некои се плашат и од потполно безбедни дрвја. По дефиниција, хазардни дрвја се...