Бавчи

Скопје, кафичи и пушење

Кафичите и кафаните се витални органи на Скопје. Не се единствените витални органи, ама се меѓу поважните. Затоа што Скопје отсекогаш се вадело на ноќниот живот, дури и во најтапа периоди, што некогаш траеле и со години, како сега....

Бавчи

Како се обликува дрво

Добив една критика додека бев на школо. На испити сум пишувал „телеграфски“. Многу се израдував на таа критика, зашто сфатив дека не сум претерал со вишок зборови. Затоа, не очекувајте од овој текст детален курс за кроење дрвја, туку...

Бавчи

Ем нач’чкано, ем со сила геометриско

Ќе почнам со образложување на моменталната состојба. Еве три најчести грешки во јавното зеленило кои сум ги забележал: 1. Прегусто се сади Кога се сади, мора да се размислува подалеку, т.е. како ќе изгледа таа композиција после 2, 5,...

Бавчи

Инептократија

А ти со пари. И вработуваш, градинар, готвач, куќна помошничка, гувернанта за деца, обезбедување, све што треба. Им кажуваш како сакаш да биде. Сакаш секој ден да има спремно доручек, ручек и вечера, алишта испеглани, двор среден, деца воспитани....

Бавчи

Каква ни е состојбата со јавното зеленило?

Зошто сè повеќе се коментира (и дебатира) на оваа тема? Воглавно, затоа што денес има поголем пристап до информации од порано и поголема слобода на говор. Гледаме какви се парковите и дрворедите по разни европски земји, споредуваме и, бидејќи смееме,...

Бавчи

За поинакви печуркари и природњаци

Она што во продолжение ќе го кажам за печурките, начелно се однесува на безброј други облици на живот за кои постојат табуа, предрасуди, потполно непознавање и целосни невистини. Други облици на живот кои трпат од нас, такви какви што...

Бавчи

Ќути, барем у 2016, Покемони измислија

На неколку часа од истекот на последно лето Грујово, решив да си напишам нешто, за да ми послужи како потсетник за стари денови, и во некоја длабока старост, да ме наврати на тоа како во овие 364 денови, пак сме...

Бавчи

„Мулч“ или лек за плевел

Плевењето е физички тешка активност. Работиш само со горната половина од телото (некои работат свиткани, други на колена), со мало мотиче или цепин (јас со тесла и мало трозабо гребло), внимателно околу разните дрва, грмушки, а најпипаво е околу...

Бавчи

Што потоа?

Беше недела. Пролетен ден. Почеток на мај. Навидум обичен ден. Децата си играа низ улиците додека да ги повикаат на неделно капење за да се подготвени за понеделникот за одење на школо. Жените пуштаа машина за перење на евтина струја....

Бавчи

Природна или вештачка елка за Нова година?

Неколку блиц-факти за новогодишната елка: Првите елки се наоѓаат исклесани на карпи во Скандинавија и датираат помеѓу 1.800 и 500 год. п.н.е., значи исто толку години ПРЕД раѓањето на Исус. Како тоа денес главно се користат за одбележување на...