Бавчи

Како да скроиш грмушка

Прво, зошто воопшто да се кројат грмушките? Не може ли едноставно да се остават да си бидат такви какви што ќе си растат природно, без интервенција од наша страна? Одговорот е – може. Не мора да се кројат. Во природата...

Бавчи

Дали порано имало повеќе дрвја?

Некои меѓу вас, драги читатели, што ја сакате екологијата, можеби мислите дека зеленилото се уништува само во поново време. Сум запознал такви што мислат дека се уништува само во последниве 10 години а и доста други кои мислат дека...

Бавчи

Дали и за таквите потомци ќе ти е виновна државата?

Постариот син оној ден замина службено за Франција. Детето порасна. Додека да трепнам, тој веќе станал свој човек. Има брада, своја плата. Има девојки. Уште некој испит до дипломирање. Кога беа у пелени, кога отиде пола живот со бебиња кои...

Бавчи

Како се сече гранка?

Во врска со исправно сечење гранки, Алекс Шиго бил еден таков човек, вистинољубив практичар, а не професор кој не излегол никогаш од канцеларија и не фатил алат во рака. Како вистински биолог и фитопатолог (некој кој ги изучува растителните болести),...

Бавчи

Компостирај и ќари

Тоа е екологија – врвно замислена и изведена режија за сите живи суштества. Ако и ти имаш еколошки ум, веднаш сфаќаш дека треба да го поддржуваме овој круг, а не да го пореметуваме. Просто, ако правиме полош отпад и полоши...

Бавчи

Чадорот

Беше тоа уште еден жежок августовски ден. Сосема обичен по својота здодевност и пеколност, но сосема различен од другите бидејќи беше стотиот ден откако се беше затворило небото и капка дожд не беше капнала на земјата. Луѓето уште и...

Бавчи

Во војна со дрвјата

Големи „резови“. Ако не сакаш некое „непријателско“ дрво да доживее длабока старост и да сее околу себе отровни гасови (како тој „озлогласен“ кислород!), отсечи му што поголеми гранки. Совет од искусни „војници“ – најдолните гранки се и најголеми и најважни…тука...

Бавчи

Марио, ти помогнаа ли сине 1600 шерувања?

Ова што денес ќе ви го раскажам како настан или животна сторија, се случи ова лето, на 8 јули поточно. Бев у град со една другарка, па заакавме покасно и завршивме во пекарата Силбо, тука на Партизански одреди. Јегерот...

Бавчи

Зошто не ми сечат ножиците?

Како тоа? Од каде се моите ножици? До ножиците е или до човекот што сече со нив? Како да одбереш добри ножици, било за жива ограда било градинарски ножички? Прво, нешто за тоа кои ножици не е добро да...

Бавчи

Све ви смета

1. Ноќ на вештерките. Мене ми е ова еден од омилените настани во годината. Не морам да се маскирам, доволно е да го обележам со гледање хорори. Ја почитувам верата кај секој човек индивидуално, и не ја почитувам религијата како...