Бавчи

Политика ли е?

Политика ли е ако си ги сакаш своите? Политика ли е ако прашаш нешто во нивно име? Политика ли е ако го слушнеш нивниот глас? Политика ли е ако кажеш дека не ти е по ќеиф нечија политика? Политика...

Бавчи

Елена

Елена е повторно бремена… ми соопшти пред 33 недели мојата и нејзина прва братучетка. Слушајќи го гласот на Катерина на мобилен додека се расправам со бегалциве, замолчав на миг. Молкот чинам траеше вечност. – Ало, тука ли си Сандра? Да,...

Бавчи

Бебешки приказни

Познавам луѓе што се измислени за имање деца. Да им се воодушевуваш на жонглирањето, снаодливоста, сталоженоста со која што ги тераат на прав пат и од дубак ги учат на вистинските вредности во животот. И познавам луѓе како мене...

Бавчи

СВОЗ – добар скроз

Сви овија потреси ме потсетисва на едно предвечерје у Куманово, 1980 годину.  Ми живимо у полицајски зграде. Класика. Мама, тато и две деца, три године разлика меѓу нас. Тато е секретар на Комитет, мајка професорка ама ми како и...

Бавчи

Што имаме кога не останува ништо?

Се отвори Земјата, се промеша, можеби си ги растегна нозете, може си ги крцна рацете. Можда имала кошмар. Длабоко во ноќта кога легнуваш без да помислиш дека утре, сè нема да е веќе исто, Земјата реши дека не и...

Бавчи

Не еден ден, туку 21 година на жалоста

Тажни денови за мојата држава. Ужасни слики по социјалните мрежи. Смрт, расфрлани тела, мачни човечки судбини по телевизиите. Многу ни се насобра за четири часа дожд.  Ни испукаа над глава 900 грмотевици во саботата. И ветришта нè одуваа, и ерозија собра...

Бавчи

Шо има ново?

Среќавам многу луѓе. Среќавам наши, среќавам странци, а среќавам и домашни странци. Од моите. И секогаш  следува првото прашање “кога дојде”, па второто “до кога си тука”,  и неизбежното “шо има ново”… И има многу а различни прашања и...

Бавчи

Зошто не извадив лична карта?

Се јавувам јас во демек многу организираната институција, да си закажам термин за сликање, а они како најорганизирани у свет, па и Белгија да ни позавиди ми викаат „понеделник, 18:54, кабина 16″. Ух, богами баш белгиски се осетив, пеес-четири...

Бавчи

Летна

1. „Ќе потемни.“ Свака част како имате нерви да се заберете до Грчка за два дена, ја да ви кажам. А тек па на еден ден, тоа ми е тешка категорија. Па мене ми се стешкува после саат ипол...