Бавчи

Патриидиотска читанка за почетници

 Што кој мој да пишувам, си мислам у себе додека зјапам у насловнава на Политикин Забавник. Си го купив денес за да летам со мислите назад у детството мое златно, социјалистичко. Кој ги ебе сите оние кои сакаат да мислат...

Бавчи

Ако…

Ако наведнеш глава, и ако е пролет, очи зеленило од тревата ќе наполниш и ќе ги одмориш, ама нема да видиш дека и лисјата се зелени. Ако наведнеш глава, и ако е лето, можеш од змија да куртулиш, бидејќи...

Бавчи

Цигара после секс

23:53. Седнав да пишувам. Кај се почнува текст у оваа глуво доба, на само неколку часа кога треба да станам и да одам да ‘ргам, леб да заработам за оние кои ги создадов.  Ги создадов, а да не бев...

Бавчи

Левораки

Без паника. Таков е насловот на моите бавчи. И сакав да ви пишувам за тоа како не треба да се паничи од други причини. Елем, само што пристигна в куќи новиот припадник на моево племе (за него и за...

Бавчи

Ствари што ги научив пишувајќи ја мојата прва книга

Би сакала да верувам дека ме делат денови од конечно завршување на ракописот, нели без да вклучиме тука и корнење коси околу вистинскиот избор за дизајн на корица, возможни неподносливи дилеми за тоа дали е потребен трејлер за книгата...

Бавчи

Зборував со човек осуден на смрт

Сини папучи за низ дома ми видоа очите низ прозорот од нашиот лимен контејнер во кој кроиме бегалски судбини. Песок и камење шилесто се пикаa во гумата едвај видлива. На папучите пишуваше нешто, не се сеќавам најдобро на кинеската...

Бавчи

Православие во 14 слики

Великите Велигденски пости само што не беа почнале. Тој дојде од никаде. Поточно дојде од карневал. Се чудел што христијанско има во сè она што го видел викендот таму. А сакал да верува, сакал да знае многу за Бога,...

Бавчи

Малала, искини ја Нобеловата награда

Се до пред два часа, не знаев многу за животниот пат на Малала, девојчето кое доби Нобелова награда за мир во 2014. Сè што знаев е дека таа е најмалата некогаш наградена нобеловка, дека потекнува од Пакистан и дека се...

Бавчи

Кај сте бе, директори!

Една слика има по интернетов споделена едно сто милиони пати, најверојатно од луѓе што водат замислени расправии со шефовите под туш. Толку многу ја има, што ќе си речеш, на сите им е до сеа јасно што значи да...

Бавчи

Хераклит, те побивме

Не знам дали е носталгија или е збунетост од тоа што ни се случува во опшеството, особено во медиумскиот простор, ама деновиве си спомнав за едни времиња кои ги нарекувавме времиња на диктатура, времиња на еднопартискиот систем, времиња на...