Бавчи

Моите 14 волонтерски денови на Лезбос

Да не му ја намислам да направам нешто во животот, а тоа да не може да се оствари. Така би и со мојата замисла, еден ден да се најдам на бреговите на грчкиот остров Лезбос, откако волонтерка од Бугарија...

Бавчи

За законот за непушење

Си седам јас така пред некој ден во едно „заведение” на Ленинова, си пијам тутун и кафе во најлонот пред кафанчето, кога на врата се зададе едно сомнително типче. Троа пристаро, 55-60, со изразен мев, плетена капа и зимска...

Бавчи

Зомби апокалипса

У обид да се преправам дека не го делам нашево секојдневие, читам немакедонско. Читам амерички списанија, учам француски со поедноставени текстови и слушам италијански песни. Работам, му градам на мачето куќичка од перници, а во банка го благословувам триџито...

Бавчи

Како ми скроија капа

Во мене има нешто што луѓето ги тера да не ме слушаат добро и да не ми ја почитуваат волјата; ако им побарам нешто тоа не го прават така како што сакам јас – туку како што тие мислат...

Бавчи

Don’t you makeup-shame me!

make up shaming – кога ги ругаш луѓето што носат шминка затоа што ти мислиш дека шминката е глупа. Затоа што, мислам дека е веќе ред да се апсат луѓе за тоа. Гуски што решиле едноставно да не користат...

Бавчи

Го пратиле дедо

Убаво заврши старата година, уште поубаво нека почне Новава. Убаво во смисла на акцијата со која благодарение на многумина од вас израдувавме многу детски срца, изнудивме многу насмевки, но и по некоја солза. А кога сме кај солзите. некако...

Бавчи

Волонтирам – значи глупа сум?

Над стотина зли коментари ме пречекаа утрото на 1 јануари, откако на личниот профил на Фејсбук си објавив фотографија од Табановце, каде заминав да волонтирам за дочек на Новата година. Така накратко би ја започнала мојата сторија од која...

Бавчи

Вечерва е Нова година

Вечерва е Нова година, сите знаат. И што да се каже? Ништо посебно: ќе дојде полноќ, ќе фрштат петарди, ќе има огномет, жижици… луѓето ќе си честитаат со бацувања секој – секого што се затекнал да слави на исто...

Бавчи

Омилени ствари за декември

Па да почнеме. 1. Промоцијата на „Бавчите на Трендоленд” и нејзиниот хепиенд. Високо прво место. На 17-ти декември, преубав народ се собра во МКЦ за да го прославиме нашето прво заедничко излегување на хартија, што масовно се купуваше со...

Бавчи

Овај башча е на скопски напишана

1:21 Треба да пишувам бавча, а мене не ми чуе. А морам. Mорам да напишам нешто пошто му ветив на шефот дека ќе го дрвам на некоја од темиве што ме мачат бетер од тоа дали ќе се спроведе...