Од каде потекнува англискиот израз „тоа е чајот“?

Изнервирани од поразот во полуфиналето, и дополнително од тоа што потоа Американките го освоија и светскиот куп, победувајќи ги Холанѓанките во финалето на светското првенство во женски фудбал со 2:0, Британците почнаа да развиваат теории за навредливоста на гестот на...

Нова графичка новела посветена на Стивен Хокинг

Едноставно насловена „Хокинг“, со текст на Џим Отавијани и илустрации на Леланд Мирик, новата графичка новела (2 јули) го следи животот на легендарниот научник, од неговите револуционерни дела во областа на теориската физика, објавувањето на бестселерот „Кратка историја на времето“,...

Древниот Бугарин од супермаркетот

Во бугарското издание на збирката есеи „Сопатник на радикалниот мислител“ на Алек Попов (за која пишувавме тука), уште пред десет години е вклучен сатиричен, но и по малку меланхоличен текст за опседнатоста на Бугарите со своите древни корени. Овој...

Како Џорџ Харисон ги спасил Монти Пајтон

Во 1978, токму во моментот кога требало да почнат подготовките за снимањето на „Житието на Брајан“ (Life of Brian), директорот на ЕМИ, лорд Делфонт, зел да го чита сценариото кое го купила неговата компанија. Се извадил од памет од...

Дали „лажниот текст“ е следна глобална политичка закана?

Редит, или како што се нарекува „насловната на интернетот“, е полн со банални теми и коментари. Меѓу нив една привлече внимание, но не заради својата содржина. „Најдов начин да испржам белки од јајце без тавче“, гласи нишката, после што...

Измамникот кој ги убедил Германците дека Ивица и Марица се вистински

Тоа беше една од пострашните приказни кои ги читавме како деца. Во оригинал на германски позната како „Хансел и Гретел“, кај нас како „Ивица и Марица“, таа е прв пат објавена од страна на браќата Грим во 1812, и има голем...