„Медиумскиот егзил на книжевноста во македонската култура“ од Александра Јуруковска

Александра Јуруковска е искусен новинар со скоро дваесетгодишен ангажман во културните редакции на повеќе радија и сајтови, и како надворешен соработник во дневни весници и специјализирани списанија. Оваа нејзина втора теориска книга е резултат на долгогодишно истражување, односно на магистерски труд,...

„Дом со нула отпад“ од Беа Џонсон (и интервју со преведувачката)

„Секое излегување колата ја полниме со ќеси ѓубре да не го фрламе во селската река. Цел пат до Сливница ни труе на расипана паштета. Добрите намери се поплочани со јака смрдеа“ Песнава спаѓа во жанрот „жива вистина“. Дури кога...

„Серотонин“ од Мишел Уелбек

5-хидрокситриптамин, хормон и невротрансмитер, чиј недостаток во човечкиот организам доведува до нарушување на расположението во вид на депресија или анксиозност, несоница и малаксаност. Медикаментозното предозирање со него, пак, може да предизвика треска, висок крвен притисок, дезориентација, тахикардија и намалена...

„Нашиот пат“ од GP и Steffonator

„АБЕ ЕЈ, ВО КНИГА СМЕ, АЛОО!!! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС, НÈ ИМА НА ХАРТИЈА ШТО ВИЕ ЈА ДРЖИТЕ ВО РАКА!“ Вака, со капс лок и три извичници, почнува книгата на Марко и Стефан, едниот на 19, другиот на 21 година. Онлајн познати...

„Урбани легенди“ од Васко Марковски

„Градовите се компактни поголеми населби, во кои жителите се занимаваат со секундарни и терцијарни дејности“. Дали во оваа енциклопедиска дефиниција може да се вгради мемливиот провев кој заплиснува под сводовите на мостот Гоце Делчев во октомври? Ѕвецкањето на прибор...

„Паралели и парадокси: истражувања поврзани со музиката и општеството“ од Едвард Саид и Даниел Баренбојм

Во освртот посветен на книгата разговори помеѓу писателот Мураками и диригентот Озава најавивме дека и последната читанка за оваа година ќе биде на слична тема, и дека овие две книги е најдобро да се читаат едно по друго. „Паралели...