„Некој бил тука“ од Николина Андова Шопова

Има една предност кај авторите кои подолго време се занимавале со поезија, а потоа во еден момент решаваат да напишат роман. Изразот им е постегнат, вишоците се речиси незабележливи, она што е означено како „роман“ повеќе личи на подолг...

„Апсолутно за музиката: разговори со Сеиџи Озава“ од Харуки Мураками

Харуки Мураками, јапонскиот писател кој со години е споменуван како еден од најсериозните кандидати за Нобелова за книжевност (која, искрено, не знаеме ни зошто би му била потребна), е човек со широки интереси. Освен по маратонското трчање (за што...

„Уште музика и муабети“ од Ненад Георгиевски

По одличната прва збирка интервјуа на долгогодишниот новинар и критичар Георгиевски, излегува нова, во која се вклучени и до сега необјавувани интервјуа со врвни претставници на различни музички жанрови: Мариза, Пет Метини, Ал ди Меола, Енди Самерс (од „Полис“),...

„Мрачни скршнувања“ од Џон Ралстон Сол

Авторот (или уредникот) на оваа книга не можел да најде посоодветен наслов за овој роман, кој по својата структура повеќе наликува на омнибус, збир приказни кои навидум не се поврзани на ниту еден начин. Но откако ќе ја завршите...

„Оној свет: збирка илустрации“ од група автори

„Нашава земја стоела на вол здола, некој голем вол, еднио рог му бил кај што греет Сонцето, едниот кај што сенуват. Голем значи толку. А волот бил стапнат на некоја Риба, и Рибата на вода била. Под водата ветерот...

Букбокс читанка: „Образована: мемоар“ од Тара Вестовер

Клифтон, Ајдахо има 234 жители. Меѓу нив и семејството Вестовер, населено на падините на Бакс пик, во куќа која е истовремено и скривница – од останатиот свет, но и од можниот крај на Светот на луѓето, за кој Вестоверови...

Букбокс читанка: „Моби Дик“ или пофалба на еден велји-превод

„Кое и да е филозофско објаснување на Квалитетот ќе биде и лажно и вистинито, токму затоа што е филозофско објаснување – аналитички процес, на разбивање на нешто на субјекти и објекти. Она што јас би го подразбирал под зборот...

„4 3 2 1“ од Пол Остер

4 3 2 1 од Пол Остер беше објавена на почетокот на 2017, и тоа беше негов прв роман по „Сансет парк“ од 2010. Го пишувал три години, седум дена во неделата, на рака. И најверојатно бил и подолг...

„Македонскиот стрип во изданијата на новосадски Дневник“

Во рубрикава и до сега сме се обидувале да го промовираме стрипот и графичките новели како книжевен жанр, а и да ги поддржиме домашните стрип автори. Но едно ново издание, од авторот Александар Стеванов и неговите соработници Дарко Богданов...

„Панкот е мртов“ од Томаж Космач

Има најмалку три повода поради кои ја пишуваме оваа читанка. Денес е некогашниот Ден на младоста, 25 мај, кој ја славеше животната енергија и полетноста на младите генерации, па и на нејзините бунтовници – нужен контрапункт на идеолошката исправност...